eur:
395.11
usd:
365.66
bux:
65398.26
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Vadak, halak, s mi jó falat a Fejedelmi Lakomafesztiválon

Az Első Magyar Fejedelmi Lakomafesztivált és a XXV. Nógrád Megyei Vadásznapot rendezik meg szombaton Szécsényben; a fesztivállal az 1705-ös szécsényi országgyűlésre és az ott vezérlő fejedelemmé választott II. Rákóczi Ferencre is emlékeznek.

Stayer László polgármester felidézte: II. Rákóczi Ferenc 1705-ben Szécsénybe hívta össze az országgyűlést, amely szeptember 12-től október 3-ig tartott. A történelmi jelentőségű összejövetelen 6 püspök, 36 főúr, valamint 25 megye és szinte valamennyi város követei részt vettek. Az országgyűlésen szeptember 18-án II. Rákóczi Ferencet vezérlőfejedelemmé választották, és melléje tanácsadó szervként 24 tagú szenátust állítottak. A szécsényi rendi gyűlésen fogadták el a Rákóczi-szabadságharc legfontosabb állami és politikai döntéseit.

Stayer László hozzátette: ennek jegyében alkották meg a város honlapján is feltüntetett Szécsény, a fejedelmi város szlogent és a tűztornyot is ábrázoló logót, jelezve, hogy a településnek komoly súlya volt és jelenleg is sok történelmi értéke van.

A szombati program háttereként ismertette: Magyarországon fesztiválon először mutatkozik be a 400 évvel ezelőtti magyar konyha, amelynek alapjai a vadak, a halak, a zöldfűszerek és a gyümölcsök voltak. A magyar konyhákban akkoriban nem ismerték a paprikát és a paradicsomot. A korabeli szakácsok zöldfűszereket használtak, gyümölcsös mártással kínálták a húsokat, kóstolták a hattyút, sőt a teknősbékából is ételt készítettek. A böjti napokat sokféle hallal, zöldséges ételekkel, aszalt gyümölcsökkel vészelték át. Az édes, savanyú, sós, keserű, csípős ízharmónia eléréséhez az európai gasztronómiában még ismeretlen tárkonyt és csombort használtak.

Az Első Fejedelmi Lakoma Fesztivál alapanyagait, vadakat és halakat a XXV. Nógrád Megyei Vadásznapok résztvevői adják, akik főzőtudományukat is megmutatják.

A Várkertben tartott program másik újdonsága lesz, hogy itt mutatják be először Vincze Adrienn többszörös nemzetközi díjas fotóművész Nagymacskák testközelből című rendhagyó kiállítását.

A rendezvényt délelőtt 11 órakor Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár, a fesztivál fővédnöke nyitja meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×