eur:
395.08
usd:
371.03
bux:
65100.46
2024. április 19. péntek Emma

Felavatták a Colosseum régi fényükben tündöklő külső falait

Befejeződött a római Colosseum külső falainak megtisztítása az évszázadok során rárakódott szennyeződéstől, a hajdani fényében ragyogó ókori amfiteátrumot pénteken avatta fel Matteo Renzi miniszterelnök és a felújítást finanszírozó magáncég vezetője.

A három évig tartó felújítás során 10 ezer négyzetméternyi homlokzati felületet tisztítottak meg aprólékos munkával a portól és a koromtól. Mivel a fal minden köve más, nem lehetett "nagyüzemi" módszert alkalmazni, minden elemet külön kellett renoválni. A felújítás alatt állványok fedték be a helyenként 52 méter magas falakat, miközben a látványosság fogadta a turistákat.

A renoválás eredményeként az évente hat és millió látogatót vonzó amfiteátrum visszanyerte eredeti sárgás-fehéres színét, amelyet az építéséhez használt mészkőféle, a travertínó ad neki.

A pénteki szemle során elégedettségét fejezte ki a végzett munkával Diego Della Valle olasz vállalkozó, a Tod's cipőmárka tulajdonosa, aki 25 millió euróval (7,5 milliárd forinttal) finanszírozta az antik műemlék helyreállítását. "Bebizonyítottuk, hogy az állam és a magáncégek kiválóan együtt tudnak működni az ország érdekében" - mondta az üzletember. A támogatásért cserébe a vállalkozó 15 éven át reklámozhatja cégét a Colosseum megújult homlokzatán.

Az olasz kulturális örökség megmentésére szolgáló példaként méltatta a Colosseum magánpénzből történt megújulását Matteo Renzi kormányfő, és hangoztatta, Olaszországban többé nem lehet kifogás a pénzhiány, a műemlékek helyreállításához rendelkezésre állnak a magán és állami források. A kormány 2014 óta adókedvezménnyel ösztönzi a műemlékek helyreállítását, és a program már látványos eredményeket hozott.

A következő - második - lépés az építményt övező rácsok és kapuk átépítése lesz, a tervek között szerepel egy látogatóközpont felállítása az amfiteátrum előtti téren, az aréna alatti termek és folyosók restaurálása, valamint a Colosseum új megvilágítása is.

A kormány 18 millió eurót különített el a renoválás második szakaszára, amelynek keretében helyreállítják az egykori küzdőporondot is oly módon, hogy a jövőben koncerteket és más kulturális rendezvényeket lehessen ott tartani, sőt megszelídített formában feleleveníthessék az egykori gladiátorküzdelmeket, az ókori rómaiak kedvenc szórakozását is.

A teljes helyreállítás 2018-ra készülhet el.

A Colosseum tavaly 6,6 millió látogatóval a világ második leglátogatottabb régészeti helyszíne volt a kínai Nagy Fal után.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×