Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megnyílt a Balassi Intézet 1956-os kiállítása

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Fotók, hanganyagok, korabeli napló-, levél- és irodalmi töredékek segítségével idézi meg 1956 emlékét a Balassi Intézet Hajnalodik - 1956-2016 című kiállítása, amely szombaton, a Múzeumok éjszakáján nyílt meg az intézmény Gellért-hegyi otthonában.

Schmidt Mária, az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékévének kormánybiztosa megnyitó beszédében emlékeztetett: a szabadság olyan kincs, amelyet csak azok tudnak értékelni, akik megélték a hiányát.

A magyar társadalom harmada már a rendszerváltás után született, a szabadság ezért számára természetes - jegyezte meg, hozzátéve: ha azonban a haza nem szabad, senki sem lehet szabad.

Ezt ismerték fel 1956 hősei, akik a nemzeti függetlenség követelésében mindannyian egyek voltak - mutatott rá Schmidt Mária.

A kormánybiztos szerint az a tizenkét nap, amely 1956-ban a magyaroknak a szabadságból jutott a szovjet megszállók támadásáig, olyan euforikus élményt jelentett, hogy máig eleven a forradalom minden résztvevőjében.

Ezek a nemzeti közösség legfontosabb, legdicsőbb emlékei; az 1956-os hősöket a márciusi ifjak mellé kell helyezni - hangsúlyozta a Schmidt Mária.

Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója elmondta: a kiállítás központi gondolata az emlékezés, az emlékezés sajátos mechanizmusa, ezért a kurátorok az emléktöredékeket és az azok révén feltörő érzelmeket állították a középpontba.

A szervezők közlése szerint az egyedi tervezésű, az intézet hatalmas galériájának léptékét követő installációk segítségével bemutatott fotók, hanganyagok, korabeli napló-, levél- és irodalmi töredékek biztosítják az egyedülálló élményt a tárlat látogatóinak.

Az érzelmek kutatása a közelmúlt történeti vizsgálódásaiban is egyre jelentősebb szerepet kap, ehhez a trendhez igyekszik kapcsolódni a kiállítás a maga eszközeivel, bemutatni a részben ismert tényszerű elemek mellett az eseményekben megjelenő - jórészt pozitív - érzelmeket - tájékoztattak a szervezők.

Hammerstein Judit elmondta: a Budapesten november 20-ig látható tárlat több külföldi magyar intézetben is bemutatkozik majd.

A magyar szabadság éve programsorozat keretében megvalósuló kiállítást az 1956-os Emlékbizottság támogatta. A tárlatot Czakó Zsolt tipográfus, grafikus tervezte, a kiállítás kurátorai Bodnár Zita, Simándi Irén és Tulipán Éva.

A megnyitót követően a Balassi Intézetben Balázs János Liszt- és Junior Prima Díjas zongoraművész adott koncertet, Chopin, Liszt, Kodály, Bartók és Dubrovay forradalmi hangulatú művei csendültek fel.