eur:
393.36
usd:
367.69
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Oscar-díjra jelölhetik a magyar rövidfilmet

Oscar-díjra jelölhetik a magyar rövidfilmet

Az Oscar-díjra is jelölhetővé vált Deák Kristóf "Mindenki" című rövidfilmje, miután a múlt héten elnyerte a tokiói Short Shorts Fesztivál nagydíját, valamint a nemzetközi kisjátékfilm-kategóriájának fődíját.

„A „Mindenki” egy gyerekkórusról szól, ide kerül be a tízéves Zsófi, aki az új lány az iskolában. Eleinte nagyon élvezi, barátra is talál az osztályban. Hamar kiderül azonban, hogy a kórusvezető nőnek elég sajátos módszerei vannak arra, hogy elérjék, az ő kórusuk legyen a legjobb az országban. Az igazságtalanság ellen már együtt szövetkezve kell felkelniük, a végén pedig egy zseniális ötlettel leckéztetik meg a tanárnőt” - ismertette a rövidfilm történetét Deák Kristóf.

Elmesélte, hogy a történet magvát Londonban élve egy lakótársától, egy svéd lánytól hallotta, akivel valami hasonló történt. Ehhez talált ki egy fikciós befejezést.

„A filmhez a Magyar Média Mecenatúra Huszárik pályázatán kaptunk támogatást. Tavaly ősszel készültünk el a film fesztiválokra beadható verziójával, és idén február végén ment le a Magyar Televízióban a film” - számolt be a rendező.

„A tokiói Short Shorts Fesztivál az egyik legrangosabb rövidfilmes esemény Ázsiában. Amikor beneveztük a filmünket, azt még nem tudtuk, hogy mintegy hatezer filmmel volt versenyben ahhoz, hogy a harminc kiválogatott film közé bekerüljön. Arra pedig végképp nem számítottunk, hogy az első díjat is el tudjuk hozni” - közölte Deák Kristóf.

”Amikor a fesztiválon részt vettem, vált számomra világossá, hogy a japán kultúra a szigorú oktatás miatt egy picit hasonlít a poroszos kelet-európai oktatási rendszerre, emiatt pedig a japánok lelkével is nagyon rezonál ez a sztori a rigorózus tanárnőről és a két diákról” - magyarázta a rendező.

„Ezzel a díjjal az is együtt jár – ami egyébként mindössze csak egy pár tucat fesztiválnak a sajátja a világon –, hogy nevezhetővé válik a film az Oscar-díjra. Ezért ősztől jobban fogunk koncentrálni az amerikai fesztiválokra, az amerikai vetítésekre, és megpróbáljuk a lehetetlent, amiről az idén kiderült, hogy nem teljesen lehetetlen, hátha sikerül legalább a nevezett shortlistjére bejutni” - közölte Deák Kristóf.

„A magyar közönség legközelebb a Budapest Short Film Fesztiválon láthatja majd a filmet nyár végén, ezenkívül tárgyalásban vagyunk más tévécsatornákkal is, tehát valószínűleg lesz még látható sokszor tévében is” - tette hozzá a "Mindenki" című rövidfilm rendezője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×