eur:
394.24
usd:
369.61
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Szakonyi Károly: Nem szabad beavatkozni a szereplők életébe

Szakonyi Károly: Nem szabad beavatkozni a szereplők életébe

Régi szándéka volt Szakonyi Károlynak, hogy könyvet írjon színházi emlékeiről. Az író erről az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt, legújabb, Függöny fel! című kötetének megjelenése után.

„A Függöny fel! című könyv régi szándékom volt, sokan biztattak, hogy csináljam meg. Amikor elkezdtem, próbáltam végiggondolni azt a pár évtizedet, amit a színházban töltöttem, a 63-as indulástól kezdve. Az egész egy kicsit a saját darabok megszületésére vonatkozik, de háttérnek mindig megpróbáltam azt a társadalmi körülményt is megrajzolni, amelyben létrejöttek és ami inspirálta a darabokat” - mondta Szakonyi Károly.

Az író hangsúlyozta: soha nem készített előzetes vázlatokat.

„Soha nem törekedtem arra, hogy pontos feljegyzéseket készítsek a munka előtt. Hagytam inkább azokat az impulzusokat érvényesülni, amelyek előbukkantak. A figurák elkezdtek bennem beszélni és megkeresték a helyüket. Ilyenkor még nem tudni, hogy hová fognak kilyukadni pontosan” - fogalmazott az író.

Mint mondta, a színházi életnek és a drámaírói munkának is van olyan szakasza, amikor szerződéskötést, szinopszist kérnek.

„A szinopszis szörnyű dolog, mert racionálisan, kissé erőszakoltan kell leírni egy történetet, amiben talán megmarad a gondolat és néhány figura, de igazából akkor teremtődnek meg és kezdenek beszélni, amikor az ember írni kezd. Nem szabad erőszakosan beavatkozni a szereplők életébe” - jegyezte meg.

A drámaíró elmondta: az író az alapgondolat megfogalmazásakor már érzi, hogy a téma novellában vagy színdarabban találná meg leginkább a formáját.

„A gyakorlott író el tudja dönteni, hogy az írása milyen műfajba tartozik. De kétségtelen, hogy a megszülető gondolatok és érzések meghatározzák, hogy milyen műfajt igényelnek. A novella narratívabb dolog, ott az elbeszélés hangulata kezd kialakulni az első pillanatban, a drámánál pedig az összeütközés, a figurák konfliktusa teremtődik meg” - mondta Szakonyi Károly író az InfoRádió Aréna című műsorában.

Szakonyi Károly hozzátette: drámából általában nem lehet prózát írni, de regényből lehet darabot készíteni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×