Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tanösvény mutatja be a pilisszentiváni németek történetét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hétállomásos tanösvényen, egy képzeletbeli család történetén keresztül mutatja be a pilisszentiváni németek múltját a település helyhatósága, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata és a helyi német nemzetiségi önkormányzat a Pest megyei községben.

Klencsák István, a nemzetiségi önkormányzat elnöke az MTI-nek elmondta: a képzeletbeli család hét tagja - Stefan, Katalin, Nikolaus, Ignaz, Theresia,Walter és Anna - táblák, történetek, feladatok segítségével villant fel érdekes momentumokat a pilisszentiváni németek életéből és vezeti végig az érdeklődőket a múlton.

"Az út végére a látogató felfedezheti azt is, hogy minden német nemzetiségi településnek megvan a maga saját identitása, különlegessége, amely azonban gyakran nem tudatosul" - tette hozzá.

Felidézte: a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának egyik fontos célja, hogy a kulturális örökséget modern eszközök segítségével, az érdeklődést felkeltve örökítse tovább. Ennek egyik formája az a két német nemzetiségi tanösvény, amely a baranyai Sombereken és a Pest megyei Pilisszentivánon valósult meg - mondta, hozzátéve: ez a két falu adott otthont az országos német önkormányzat egy-egy (északi és déli) próbaprojektjének.

Klencsák István kifejtette: ezekben a projektekben egy Németországban már bejáratott, Magyarországon azonban kevéssé ismert és alkalmazott helyi közösségfejlesztő módszer segítségével kívánják elérni, hogy a településen működő intézmények és szervezetek fokozottabb együttműködéssel közös, maradandó és értékes dolgot teremtsenek.

Hozzátette: a sikeres megvalósuláshoz elengedhetetlen a települési önkormányzat támogató hozzáállása, Pilisszentivánon pedig fontosnak tartották az elődök hagyatékának megőrzését, az örökség tiszteletét és gondozását. A történetek, mesék, játékos feladatok, az interaktivitás révén élővé, átélhetővé válik a múlt, nemcsak az ott lakóknak, de az odalátogatóknak is - mondta.

Kiemelte: a tanösvény minden eleme személyes, családi történeteket használ fel, és a tervek szerint az összegyűjtött anyagot - az interjúkat, fotókat, videofelvételeket - különleges, gyerekek által szerkesztett helytörténeti kiadvány formájában teszik közkinccsé.

A körülbelül három kilométer hosszú tanösvény a falu központjából indul, és mintegy másfél órás sétát jelent a múltban és a jelenben, hamarosan pedig elkészül a két új német nemzetiségi útvonal közös honlapja is - fűzte hozzá Klencsák István.