eur:
395.02
usd:
371.02
bux:
65160.25
2024. április 19. péntek Emma

Megkezdődött a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál

Az operának a kultúrában betöltött jelentős szerepéről beszélt egyebek mellett az emberi erőforrások minisztere Miskolcon, a Bartók Plusz Operafesztivál megnyitóján pénteken.

Balog Zoltán azt mondta: Miskolcon otthon van Bartók Béla.

Emlékeztetett: Bartók Béla születésének 135., halálának 70. évfordulójáról megemlékezve a kormány az idei évet Bartók-emlékévnek nyilvánította, és az ehhez kapcsolódó programokra több mint egymilliárd forintot biztosít.

A miniszter úgy fogalmazott: a Bartók Plusz Operafesztivál a világ legjelentősebb Bartók fesztiválja, a nagy zeneszerő szellemiségét képviseli, befogad és inspirál, támogatja a tehetségeket és megbecsüli az értékteremtő művészetet, emellett a zene, a színház, a művészetek egységét kínálja.

Úgy vélte, a Bartók Plusz Operafesztivállal Miskolc az elmúlt másfél évtizedben kitüntetett helyet vívott ki magának a nemzetközi operaéletben.

A fesztivál pénteki nyitógálájn Szonja Joncseva (szoprán), Carlos Alvarez (bariton) és Szauer Bianka (hárfa) adott koncertet a Miskolci Szimfonikus Zenekar közreműködésével.

A rendezvény keretében a június 11-i Bartók-maratonon bemutatják A kékszakállú herceg vára, A csodálatos mandarin és A fából faragott királyfi című darabokat, amelyeket M. Tóth Géza állított színpadra.

A Kelet-közép-európai Operamustrára, a térség operaéletét bemutató sorozatra Moszkvából, Konstancából, Bukarestből és Krakkóból érkeznek művészek.

Az idei ősbemutató Beischer-Matyó Tamás zeneszerző Kreatív kapcsolatok című operája lesz a Budapesti Operettszínház vendégjátékában.

A "Legyen az opera mindenkié!" elgondolás jegyében ezúttal Georges Bizet Carmen című operáját Kerényi Miklós Gábor rendezésében láthatják az érdeklődők június 17-én.

A fesztivál záróhangversenyén a Nemzeti Filharmonikus Zenekar műsora hallható Kocsis Zoltán vezényletével.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×