eur:
393.77
usd:
367.96
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Mi történt az Esterházy-kastély százéves Rózsakertjével?

Folyamatosan nyílnak a rózsák a fertődi Esterházy-kastélyban, a csaknem százéves múltra visszatekintő Cziráky Margit Rózsakertben. A virágzás május közepén indul és szeptemberig tart, de ilyenkor van a legtöbb virág - tájékoztatott az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont marketing osztályvezetője.

Kiss-Szabó Renáta elmondta, hogy a fertődi Esterházy-kastély rózsakertjét IV. Miklós felesége, gróf Cziráky Margit elképzelései nyomán alakították ki 1908-ban. A kutatások szerint a korabeli kertet 20.000 rózsatő díszítette, 220 méter hosszú lugas rendszerrel elrendezve, középen pavilonnal. A kertben egyúttal kereszt alakot formázó úthálózat futott végig.

Ismertetése szerint az elmúlt évtizedekben az Esterházy-kastélynak, így a hozzá tartozó Angolparknak, és a Rózsakertnek is több gazdája volt. A Rózsakertben 2004-ig a Fertődi Gyümölcsnemesítési Kutatóintézet bogyós gyümölcs-fajtakísérletei zajlottak. A területet beültették egyebek között cseresznye- és diófákkal, közepén pedig egy almasövény húzódott. A kutatóintézet a lugast és pavilont nem újította fel. 2004-ben az Esterházy-kastéllyal együtt ez a terület is állami tulajdonba került, majd elkezdődtek a kerttörténeti kutatások.

A rekonstrukciós munkálatokat követően, 2015-ben visszanyerte eredeti formáját a Rózsakert, amelyben 430-féle rózsafajt, összesen 8700 tőt ültettek el. A kert egyúttal génbank is, ugyanis Márk Gergely rózsanemesítő több mint hatszáz saját nemesítésű rózsafajtájából 400 megtalálható itt, mindenféle színben - tette hozzá az központ osztályvezetője.

Képgaléria itt látható.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×