eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Pörköltfesztivált szervez Gyula

Gyula történelmét és gasztronómiai értékekeit bemutató fesztivált rendeznek a békési fürdővárosban június 3. és 5. között I. Pörköltkirály Kárpát-medencei Gasztronómiai Fesztivál néven - jelentette be Görgényi Ernő polgármester .

A városvezető elmondta: az önkormányzat figyel arra, hogy a turisztikai attrakciók, így a várfürdő fejlesztése, az Almásy-kastély vagy a vár kiállításának felújítása mellett mindig új, a város történelméhez vagy gasztronómiájához köthető rendezvényeket is szervezzen.

Az I. Pörköltkirály Kárpát-medencei Gasztronómiai Fesztivál elegyíti e két értéket, és ötvözi azokat a nemzeti összetartozás napjának célkitűzéseivel - fogalmazott Görgényi Ernő.

Kifejtette: Gyulát polgári városként tartják számon, sokak számára kevésbé ismert, hogy a város fejlődése a Károly Róbert király által megadott vásártartási jognak köszönhető, amely révén a település középkori kereskedelmi központtá válhatott.

Mivel Gyula az egykori marhahajtási útvonalnak is fontos része volt, rendszeresek voltak a különböző vásárok, és a pásztor- és gulyáskultúra elemei is megjelentek az uradalomban. Ezt a hangulatot és az ehhez kapcsolódó gasztronómiai értékeket szeretné visszaidézni az új fesztivál - tette hozzá.

Balogh Lajos önkormányzati képviselő, a rendezvényt szervező Gyulai Gazda és Polgári Egyesület elnöke elmondta: június 3-án a magyar ételekről szóló szakmai konferenciával indulnak a programok, amelyet a gasztronómiai lovagrendek felvonulása követ. A rendezvény kiemelt napja június 4-e lesz, amikor a nemzeti összetartozás napja alkalmából postagalambokat engednek fel a Kárpát-medence minden irányába.

A pörköltfőző versenyen erdélyi, felvidéki és kárpátaljai csapatok is részt vesznek - mondta. A megmérettetésre hét kategóriában (marha-, szárnyas-, sertés-, hal-, birka-, pacal- és egyéb pörköltek) lehet nevezni, a zsűri elnöke Benke László mesterszakács lesz.

Szombat délután a 21 tagú zsűri kihirdeti a fesztivál "pörköltkirályának" címét. Vasárnap családi- és gyermekprogramok várják az érdeklődőket, valamint egy nemzetközi, meghívásos küzdősportgálát, továbbá haszonállat-kiállítást is tartanak.

Balogh Lajos elmondta: felállítanak egy hungarikumsátrat, amelyben a Földművelésügyi Minisztérium segítségével hungarikumnak minősített ételeket mutatnak be és kóstoltatnak a három nap alatt.

Az ingyenes rendezvényen koncertet ad mások mellett Sztojka László és cigányzenekara, a Dirty Slippers, a Republic, Fásy Ádám és barátai és az Apostol. A részletes program a www.porkoltkiraly.com weblapon tekinthető meg.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×