eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A holokauszt roma áldozataira emlékeznek a Nemzeti Színházban

A holokauszt roma áldozataira és a birkenaui lázadásra emlékeznek a 371 Csillag című előadás keretében a bátorság és a roma ifjúság napja alkalmából a Nemzeti Színházban szombaton.

A Roma Produkciós Alapítvány és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a Nemzeti Színházban a kortárs művészetek kiemelkedő alakjaival, zenei, irodalmi esttel állít emléket az áldozatoknak - olvasható a Nemzeti Színház honlapján.

Május 21-én második alkalommal emlékeznek meg a Nemzeti Színházban Auschwitz-Birkenau cigánylágeréről. Az est címe azért 371 Csillag, mert az auschwitzi haláltáborban 371 cigány gyermek született, akik mindannyian a náci vérontás áldozatai lettek. Az előadás az ő életüknek állít emléket - áll a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

A rendezvényen olyan neves magyar művészek idézik meg a múltat irodalmi alkotások és a túlélők vallomásai által, mint például Törőcsik Mari, Béres Ilona, Nyári Oszkár, Farkas Dénes színművész. A fellépők között lesz Snétberger Ferenc gitárművész, Balázs János zongoraművész, Lendvai József hegedűművész, Beck Zoltán és a Gypsyndrome, Boda Péter énekes, Balogh Zsolt és folklór együttese, valamint Kalla Sándor és cigányzenekara.

A gálaműsor története 2006-ra nyúlik vissza, amikor az Európai Roma Fórum elnöksége a bátorság és a roma ifjúság napja néven jóváhagyta az ötletet a Neuengamme-i volt koncentrációs táborban tartott találkozóján. A tanácskozáson azt is elfogadták, hogy az 1944. május 16-i eseményeknek kell méltó emléket állítani.

Azon a napon történt, hogy az Auschwitz-Birkenau II/e láger részében felállított külön cigány családi tábort a parancsnok, Rudolf Höss intézkedésére megpróbálták felszámolni. A cigányok viszont ahelyett, hogy szó nélkül engedték volna, hogy a gázkamrákba hajtsák őket, fellázadtak. A férfiak, a nők, és a gyermekek is fegyvereket készítettek. Amikor pedig a katonák kora reggel megérkeztek, hogy a halálba vezessék a kisgyermekes családokat, azok kövekkel, vascsövekkel, deszkákkal, szögesdróttal verték vissza őket. A katonák a következő "ütközetben" mégis sok romát megöltek, de sok náci is elesett. Mivel a csata alatt megérkezett az újabb transzport, a táborparancsnok a vonatokhoz vezényelte a katonákat.

Az est fővédnöke Áder János köztársasági elnök, védnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×