eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Különleges -pneumobil verseny lesz Egerben

Mintegy félszáz sűrített levegővel hajtott egyedi jármű áll rajthoz az idén a IX. Nemzetközi AVENTICS Pneumobil Versenyen, amelyet május 5-7. között tartanak Egerben.

A verseny kiírója, az AVENTICS Kft. tájékoztatása szerint a mérnökhallgatók számára meghirdetett rendezvényen nyolc ország 29 műszaki egyeteméről 52 csapat - köztük 29 külföldi - mutatkozik be saját fejlesztésű járművével.

A sűrített levegővel hajtott járművek három számban küzdenek a versenyen: egy hosszú távú futamban, egy gyorsulási és egy ügyességi számban. A szakmai zsűri értékeli majd a mérnökhallgatók által tervezett és épített járművek között a legeredetibb konstrukciót és projektelképzelést is.

A szervezők tájékoztatása szerint a csapatok által használt technológiai megoldások évről évre töretlenül fejlődnek. Ezt támasztják alá a javuló eredmények is: az elmúlt kilenc év alatt például a legjobb pneumobil által egy palacktöltettel megtett távolság 7,117 kilométerről 12,99 kilométerre nőtt. A végsebességet is megduplázták a mérnökhallgatók, az első versenyen, 2008-ban elért 25,5 kilométerórás legnagyobb sebesség tavaly már 51,9 kilométeróra volt.

A közleményben megjegyzik: a pneumobilok nemzetközi versenyének már szakmai rangja is van, a tapasztalatok szerint a résztvevő hallgatók nagy százalékát felkarolják az idelátogató autóipari gyártó cégek. A szervezők május 5-én prezentációs napot tartanak, ahol a fiatal mérnökök személyesen mutatkoznak be a verseny együttműködő partnereinek.

Az AVENTICS a pneumatikai komponensek és rendszerek, valamint a speciális alkalmazások egyik piacvezető gyártója, egri gyára mellett több mint 40 országban van jelen.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×