eur:
393
usd:
367.37
bux:
0
2024. április 24. szerda György

Húsvéti készülődéstől Frankofón fesztiválig - Hétvégi programajánló

Észt hét és Frankofón Filmnapok, valamint a Víz világnapjához és a Föld órájához kapcsolódó környezetvédő családi programok is szerepelnek a hétvége kulturális kínálatában.

Észtország legfrissebb és legjobb filmalkotásaiból, köztük animációkból, rövid- és dokumentumfilmekből, valamint drámákból válogat a Művész moziban az Észt Hét programsorozat, míg a Néprajzi Múzeumban szombat délelőtt szetu napot tartanak a Baltikumban élő, énekes hagyományairól ismert pravoszláv finnugor közösség bemutatására.

Folytatódik a Frankofón Fesztivál is, melynek keretei közt szombaton a Francia Intézet nyílt napot tart. Látogatható lesz az új Vasarely-kiállítás, a gyerekeknek kézműves foglalkozásokat tartanak, és levetítik a Kis herceg című rajzfilmet is, este pedig az A38 Hajó Kiállítóterében Csemer Boggie és a svájci-francia Carrousel fiú-lány duó lép fel popdalaival.

Ugyancsak szombat délelőtt a Magyar népmesék elevenednek meg mesemondó közreműködésével a Magyar Mesemúzeumban, ahol az előadáshoz kapcsolódó kézműves foglalkozás is várja az óvodásokat.

Mese habbal - a Jurányi Produkciós és Inkubátorházban is vannak szombat délelőtt családi programok, itt most a Veronkai trió Világforgó és más dalok című műsorával lép fel, a színház, a zene és a játék ötvözetét nyújtó programok pedig a húsvét- és tavaszvárás jegyében telnek.

Szintén a húsvétra készül szombat délelőtt a Magyar Nemzeti Galéria és a Kiscelli Múzeum is. A budavári palotában tárlatvezetés mellett a húsvéti ünnepkör és a galéria festményei közt kereshetnek összefüggést az érdeklődők, míg Óbudán kézműves foglalkozást tartanak a közelgő ünnep jegyében.

A víz közelgő világnapjához kapcsolódóan rendeznek családi napot szombat délelőtt a Műszaki Tanulmánytárban, ahol vizes kísérletek, robotmodellezés, gőzgépek és alkotóműhely is várja az érdeklődőket, Tóth János búvárrégész pedig a Duna kincseiről tart beszámolót.

Szombaton tartják a Föld óráját, a WWF kezdeményezése a környezetszennyezés és túlfogyasztás okozta problémákra kívánja felhívni a figyelmet. Ehhez kapcsolódóan szombaton a Ludry házban jótékonysági animációs filmvetítést tartanak, a Müpában pedig egész nap a természetvédelem jegyében szerveznek családi és gyermekprogramokat, majd este a Nemzeti Filharmonikus Zenekar ad ünnepi koncertet. Este fél 9-kor Budapest díszkivilágítását is innen kapcsolják le egy órára.

Két kiállítás is nyílik a hétvégén. A Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában a Közös úton című tárlat Buda és Krakkó középkori történelmének párhuzamait mutatja be, míg a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban nyíló Varázskastély című interaktív tárlat sok fejtörővel és ügyességi játékkal várja a kalandvágyó gyerekeket.

A koncertekre áttérve szombaton az A38 Hajón a Kerekes Band, az Óbudai Kulturális Központban Dolák-Saly Róbert lép fel, míg a Fonó Budai Zeneházban az ír zenét játszó Bran együttes mutat be Szent Patrik napi műsort. Az ír nemzeti ünnep alkalmából idén is rendeznek felvonulást vasárnap délután a belvárosban, ami a Szabadság térről indul és az Instantban rendezett koncertekkel ér véget.

A filmes kínálatban az Uránia Nemzeti Filmszínház a Coen-fivérek filmjeiből indít vetítéssorozatot, ami szombaton A nagy Lebowskival veszi kezdetét, míg a Bem Moziban Oliver Stone Született gyilkosok című klasszikusa látható eredeti filmes kópiáról.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×