eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Megnyitják a Dégenfeld Kastélymúzeumot

Az eredeti, áprilisi tervtől eltérően március 15-én már megnyitják a baktalórántházi Dégenfeld Kastélymúzeumot - közölte Bodnár István igazgató vasárnap az MTI-vel.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település Dégenfeld Művelődési Központjának, Könyvtárának és Kastélymúzeumának vezetője elmondta, hogy a helytörténeti, néprajzi és természettudományi közgyűjteményi intézmény keddi megnyitóját a szabadságharc hőseire emlékező városi ünnepség után, 16.30 órakor tartják.

A kastélymúzeum a jövőben keddtől szombatig lesz nyitva, míg vasárnaponként előzetesen bejelentkezett csoportok látogathatják.

A keddi nyitónapon Pataki Piroska feliratos falvédőiből nyílik kiállítás a kastélymúzeumban és Bérczes Mihály zongoraestjét tartják az intézmény rendezvénytermében.

Az első látogatók pedig 17.15 órától tekinthetik meg a tíz kiállítóteremben bemutatott tárgyi emlékeket, régészeti leleteket.

Az 1840 és 1850 között késő klasszicista stílusban épült Dégenfeld-kastélyt a múlt évben újíttatta fel a baktalórántházi önkormányzat, 558,6 millió forint összegű európai uniós és nemzeti pályázati támogatásból.

A híres Baktai-erdő szélén álló kastélyban berendezett múzeumban a látogatók interaktív informatikai eszközökön keresztül is megismerhetik a Nyíregyházához közeli település és környékének múltját, a bronzkortól, a honfoglalástól kezdve a Hunyadiak korán, valamint a Rákóczi- és az 1848-1849-es szabadságharcon át a 20. század végéig.

Az 1848-1849-es szabadságharc történetét a kastély névadójáról elnevezett teremben mutatják be. A harcokban részt vett szabolcsi 48. honvédzászlóalj egykori lobogóját maga Dégenfeld Imréné hímezte. A zászló soha nem került ellenség kezére, még a komáromi fegyverletételkor sem. A nyírségi honvédek Komáromnál levették a rúdjáról, összehajtogatták és vezetőjük, Rakovszky Sámuel ezredes vitte vissza az akkori Baktára - a mai Baktalórántháza Bakta és Lórántháza egyesülésével jött létre - és a kastélyban rejtették el.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×