eur:
395.1
usd:
366.11
bux:
65120.83
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A lepkeorchidea lesz a tavaszi kiállítás főszereplője

A közismert Phalaenopsis, a lepkeorchidea lesz a "főszereplője" a Magyar Orchidea Társaság tavaszi kiállításának, amelyet idén kivételesen négy napon át, március 11. és 14. között lehet megtekinteni a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

Mint a szervezők az MTI-hez eljuttatott közleményükben felidézik, a lepkeorchideát a 18. században fedezték fel, népszerűsége azóta töretlen. Ezt a szakemberek szerint annak köszönheti, hogy könnyen nevelhető lakásban is, sokat virágzik, gondozása pedig egyszerűbb, mint a legtöbb orchideáé.

A Phalaenopsisok az ázsiai esőerdőkben őshonosak, Malajziától Új-Guineáig megtalálhatók. Jelenleg 70 faját ismerik a kutatók. Első leírása 1750-ből maradt fent, Borneo szigetén egy lepkegyűjtő fedezte fel a hatalmas, fehér virágú növényt, amely messziről úgy tűnt, mintha lepkék ülnének egy ágon.

A korabeli európai kertészetek jó ideig csak rajzok alapján ismerték a virágot, a tengeren való több hetes szállítást ugyanis a begyűjtött növények többsége nem élte túl, mivel a lepkeorchideák nem rendelkeznek víz és tápanyag tárolására szolgáló szervvel, így hamar kiszáradnak, tönkremennek. Ennek következtében csupán néhány példány érkezett meg élve Európába, így az áruk is szinte elérhetetlen volt. Az első európai virágzásra 1847-ig kellett várni. Ennek a ténynek tudható be, hogy a Phalaenopsisok később váltak széles körben ismertté, és később kerültek be az értékes európai orchideagyűjteményekbe. A lepkeorchideák keresztezése az 1960-as években vett lendületet, amikor szinte naponta születtek a kertészetekben újabb és újabb színű, mintájú és nagyságú hibridek.

A különféle fejlett laboratóriumi eljárásoknak köszönhetően a 20. századra a lepkeorchidea az egyik legnépszerűbb, legkönnyebben elérhető orchideává vált. Az elmúlt évek egyik nagy szenzációja volt a "fekete" orchidea, amelynek egészen sötét, bordó színe szinte már feketének látszik, de nagy népszerűségnek örvend az úgynevezett "vízesés" orchidea is, amelynek hosszú, lefelé hajló, dúsan virágzó szárai a vízeséshez hasonlítanak. Ezek mellett léteznek fehér bordó foltos, sárga, rózsaszín, pöttyös, csíkos, nagy-, illetve kisvirágú hibridek is.

A bemutatón számos botanikai faj és hibrid lesz látható a többi, tavasszal nyíló egyéb orchideafajjal együtt.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×