Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szorul a hurok Banksy körül!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A londoni Queen Mary Egyetem tudósai a kriminalisztikában a sorozatgyilkosok személyazonosságának megállapítására használt földrajzi profilírozás segítségével próbálták azonosítani az álnéven alkotó és kilétét titkoló brit képzőművész, Banksy személyét.

A Steven Le Comber matematikai biológus vezette tudóscsoport 140 olyan földrajzi helyet vizsgált meg Londonban és a nyugat-angliai Bristolban, ahol Banksy grafittijeire rátaláltak. "Ezen műalkotások helyei egyetlen prominens személyhez, egy bizonyos Robin Gunninghamhez kapcsolhatók" - írták a szakemberek a Journal of Spatial Science című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

A brit média már 2008 óta gyanakodott arra, hogy Robin Gunningham lehet Banksy.

Következtetésünk "nem perdöntő, de segít alátámasztani azt az elméletet, hogy Gunningham lehet Baksy" - írták a tanulmányban.

A képzőművész szatirikus falrajzai, festményei - patkányokról, csókolózó rendőrökről, a mosolyt megjelenítő hangulatjelfejű rohamrendőrökről - először Bristolban jelentek meg, majd Londonban is felbukkantak és később világszerte találkozni lehetett velük mindenhol, ahol Banksy megfordult.

A kutatók szerint Banksy "művésznyoma" a földrajzi profilírozás rugalmasságát bizonyítja. A technikát már nemcsak a kriminológiában használják, hanem például annak meghatározására is, hogy hol ütheti fel fejét járvány - írta Steven Le Comber az egyetem honlapján közzétett közleményben.

Le Comber elmondta, a Banksy utáni nyomozás felfedte azt is, hogy az ilyen profilírozást fel lehet használni terroristák felkutatására is még az előtt, hogy azok támadást követnének el.