eur:
393.33
usd:
367.88
bux:
65983.53
2024. április 24. szerda György

Dicsérte a Spotlightot a Vatikán

A Vatikán lapja méltatta a legjobb film Oscar-díját elnyert Spotlight - Egy nyomozás részletei című filmet, amiért hangot adott a katolikus papok által szexuálisan zaklatott áldozatok "mély fájdalmának" és leszögezte, hogy Tom McCarthy alkotása nem katolikusellenes film.

Az Osservatore Romano hétfő délután megjelent számában két cikket is szentelt a Los Angelesben vasárnap megrendezett Oscar-díjátadó gálának és a legjobb film Oscarjának, amelyet a Spotlight kapott. A film a Boston Globe újságíróinak tényfeltáró nyomozását mutatta be, amely kiderítette, hogy katolikus papok több száz gyereket erőszakoltak meg és molesztáltak szexuálisan Bostonban, és ezt az egyház szisztematikusan a szőnyeg alá söpörte.

A Vatikán újságja Michael Sugar producer Oscar-beszédét is idézte, aki a ceremónia színpadáról a következő szavakkal üzent az egyházfőnek: "Ferenc pápa, ideje megvédeni a gyerekeket és helyreállítani a hitet". Sugar hozzáfűzte: reméli, hogy a filmben ábrázolt áldozatok hangja olyan kórus, amely egészen a Vatikánig elhallatszik.

A lap szerzőjének értelmezése szerint ez azt jelzi, hogy még él a hit az intézmény iránt és a pápa iránt, aki folytatja az egyház megtisztítását. És még él a hitbe vetett bizalom is, hiszen ez a hit "védelmezi az áldozatokat és megvédi az ártatlanokat". A cikk írója, Lucetta Scaraffia szerint a Spotlight nem katolikus-ellenes film, "hangot ad a hívőket ért sokknak és mély fájdalomnak, amikor szembesülnek a szörnyű valósággal".

Az Osservatore Romano másik Oscarral foglalkozó írása szerint a Spotlightnak "volt bátorsága bemutatni olyan ügyeket, amelyeket mérlegelés nélkül el kell ítélni".

A Vatikáni rádió, amely a velencei filmfesztiválon bemutatkozó alkotást már októberben lelkes, dicsérő szavakkal üdvözölte, az Oscar-gálát követően is elismerően beszélt a filmről, az alkotást a téma "alapos és autentikus" feldolgozásáért dicsérte, és ugyancsak idézte Sugar megszólalását.

A filmet a pozitív vatikáni méltatások előtt katolikus körökben is kedvezően fogadták, néhány hete Ferenc pápának a papok szexuális visszaéléseivel foglalkozó tanácsadó testülete is megtekintette a produkciót.

Szinte egyidejűleg azzal, hogy a Spotlight alkotói átvették az Oscar-szobrot, George Pell bíboros, Sydney érseke arról beszélt, hogy a katolikus egyház hatalmas kárt, a hívőknek pedig csalódást okozott a papok által elkövetett szexuális visszaélések kezelésében. A bíborost az ausztráliai papok által a 60-80-as években elkövetett több száz szexuális visszaéléssel kapcsolatban hallgatta meg tanúként az ausztrál kormány pedofíliaellenes bizottsága. A Rómában tartózkodó Pell videokonferencia közvetítésével szólalt meg vasárnap a Sydney-ben zajló vizsgálatban, és kijelentette: az egyházzal együtt azon igyekszik, hogy jóvátegye a történteket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában is jó hangulatban indulhat a nap a piacokon. Ami a gazdasági eseményeket illeti a német IFO üzleti hangulatindexre, illetve az Amerikából érkező tartós cikkek megrendelésállományának közlésére lesz érdemes figyelni.  Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×