Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Dzsessz világsztárok az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A dzsessz világsztárjait is felvonultatja az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál. Április 8. és 24. között Joey DeFrancesco, Wayne Shorter vagy a Robert Glasper Experiment is fellép a rendezvényen - közölték a szervezők.

Április 10-én a Budapest Jazz Clubban játszik triójával az amerikai trombitás, énekes és Hammond-orgonista Joey DeFrancesco. Tizenhat éves volt, amikor 1987-ben Miles Davis egy tévés tehetségkutatón felfedezte, és hamarosan ő lett a legendás trombitás zenekarának orgonistája. Harmincnál is több albumot készített, olyan zenészek mellett dolgozott, mint Christian McBride, John McLaughlin, Ray Charles vagy George Benson. Az elmúlt évtizedben három albumát is Grammy-díjra jelölték, 2014-ben a Hammond-hírességek csarnokába választották. Triójában Dan Wilson (gitár) és Jason Brown (dob) egészíti ki.

Miles Davis második kvintettjében játszott az mára kilencszeres Grammy-díjas szaxofonos, Wayne Shorter is. Nagyhatású újító, a dzsessz legelbűvölőbb muzsikusainak egyike, aki állandóan az új horizontokat keresi. Már betöltötte a nyolcvanat, de zenéje frissebb, mint valaha. Április 11-én akusztikus kvartett formációja élén érkezik a Müpába Danilo Perez (zongora), John Patitucci (nagybőgő) és Brian Blade (dobok) társaságában.

A 37 éves zongorista, Robert Glasper zenéjével bizonyítja, hogy áthidalható a klasszikus dzsessz rajongói és a hiphop generáció közötti képzeletbeli szakadék. A Robert Glasper Experiment 2013-as Black Radio című albuma volt az első olyan dzsesszlemez, amely három különböző - dzsessz, hiphop és R&B, felnőtt kortárs - slágerlistán szerepelt, és megkapta a legjobb R&B albumnak járó Grammy-díjat. Két évvel később a legjobb R&B előadásnak járó szobrot is begyűjtötte a The Making of Jesus Children című anyagáért. A Robert Glasper Experimentben április 16-án a Müpában Casey Benjamin (szaxofon), Derrick Hodge (basszusgitár) és Mark Colenburg (dobok) fog még játszani.

Gadó Gábor, a nagyrészt Franciaországban élő dzsesszgitáros a magyar kortárs komolyzene fiatal generációjának krémjéből alakult Classicus Ensemble tagjaival tavaly kezdte meg a közös munkát. Április 17-én a Bálnában a koncert első felében a dzsessz és a komponált kortárs zene határvidékére kalandoznak, amelyet jazz félidő követ, ahol az 58 éves gitáros ausztrál és francia művészkollégáival, Sébastien Boisseau-val (nagybőgő) és Will Guthrie-val (dob) játszik.

A 27 éves ausztrál zongorista-énekes, Sarah McKenzie a közelmúlt egyik legnagyobb felfedezettje. Gyerekkorának meghatározó pillanata volt, amikor meghallgatta Oscar Peterson Night Train című számát, ekkor döntötte el, hogy dzsesszt akar játszani. Vokálozott Michael Bublé és Chris Botti mellett, 2011-es Close Your Eyes című albumával elnyerte a legjobb dzsesszlemeznek járó ausztrál Grammyt, az ARIA-díjat. Teljes ösztöndíjat kapott Amerika leghíresebb dzsessz-akadémiájára, a Berklee-re, ahol két éve végzett. Jelenleg Párizsban él, 2015-ös albumának producere Brian Bacchus volt, aki korábban Norah Jones és Gregory Porter lemezeit is gondozta. Sarah McKenzie április 21-i koncertjén a Bálnában saját dalai mellett dzsessz sztenderdeket is játszik kvartettjével, amelyben Jo Caleb gitározik, Tom Farmer nagybőgőzik, Marco Valeri pedig ütőhangszereken játszik.