Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Magyarország a díszvendég a Tajpeji Nemzetközi Könyvvásáron

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megnyílt kedden a Tajpeji Nemzetközi Könyvvásár, amelynek Magyarország az idei díszvendége, így a látogatók tíz magyar kiadót és számos magyar szerző munkáját ismerhetik meg a február 21-ig tartó irodalmi seregszemlén.

A magyar stand 414 négyzetméteren fogadja a látogatókat és elsősorban a kortárs és a klasszikus magyar irodalom és könyvkultúra bemutatására koncentrál. A Balassi Intézet által koordinált Publishing Hungary Program célja továbbá, hogy megismertesse az ázsiai közönséggel Budapest nevezetességeit, a Balatont, a magyar borkultúrát, gasztronómiát, népzenét és kézművességet, valamint az 1956-os forradalom évfordulójára is felhívja a figyelmet.

"A klasszikus és kortárs magyar irodalom bemutatása mellett felolvasásokkal, interjúkkal, zenei előadásokkal, filmvetítésekkel, sütés-főzéssel, kézműves foglalkozással és illusztrációs műhelygyakorlattal is készültünk" - mondta el a könyvvásár keddi megnyitóján Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára.

A rendezvényen tíz magyar kiadó mutatkozik be és a díszvendégség programjának fontos eleme a gyermekkönyvek és gyermekkönyv-illusztrátorok munkájának megismertetése. A kortárs írók közül Gárdos Péter - a nemrég Tajvanon is megjelent - Hajnali láz és Dragomán György Máglya című kötetét mutatják be látogatóknak, akiket Mautner Zsófia a magyar gasztronómiába vezet be a Tajvanon is kiadott, Budapest Bites! című könyvén keresztül.

Égeni Nikolett, a tajpeji Magyar Kereskedelmi Iroda illetékese szerint a magyar pavilon, amely Petőfi Sándor Szabadság, szerelem! című művét választotta témájául, nagyjából 500 publikációval, borkóstolóval és a FolkEmbassy zenekar jóvoltából élő zenével várja a látogatókat.

A Taipei World Trade Center kiállító csarnokaiban megrendezett vásáron, amely Ázsia második és a világ negyedik legnagyobb irodalmi seregszemléje, 66 országból több mint 600 kiadó állít ki. A február 21-ig tartó seregszemlén négyszáznál is több fórum, könyvbemutató, dedikálás és egyéb program várja a könyvek szerelmeseit.

A rendezvényen a legnagyobb tajvani kiadók és független könyvesboltok mutatják be legfrissebb kiadványaikat. A látogatók mások mellett új-zélandi, francia, lengyel és amerikai írókkal találkozhatnak és végigjárhatják az egyik legjelentősebb modern kínai íróként ünnepelt néhai Eileen Chang életének szentelt kiállítást és egy headseten keresztül elmerülhetnek egy tajvani illusztrátor fantáziavilágában.

Az immár 24. alkalommal megrendezett könyvvásár tavaly több mint félmillió látogatót vonzott.