Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bemutatkozik a brit királyi postaszolgálat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy kevesek számára ismert földalatti vasutat is bemutat majd az új, jövőre megnyíló londoni Postamúzeum, amely a brit királyi postaszolgálat emlékeit tárja a látogatók elé.

Dan Snow televíziós történész a napokban kőtörő kalapáccsal szállt alá egy mélyen a londoni belváros utcaszintje alatt lévő ódon irodába, hogy ünnepélyesen elkezdje az új múzeum építkezési munkálatait. A Postamúzeum létrehozása 26 millió fontba (10,5 milliárd forintba) kerül, s a tervek szerint évi 186 ezer látogatót fogad majd.

A múzeum a postaszolgálat és ezen keresztül a társadalom történetének utóbbi ötszáz évéről ad képet. Központi attrakciója lesz egy földalatti vasút, amelyen 10,5 kilométert utazhatnak az "audiovizuális szimfóniát" élvező látogatók. A postavonat 1927 és 2003 között vitte a küldeményeket a központi postahivatalokból a főváros keleti és nyugati pályaudvarára. Fénykorában napi négymillió levelet szállított.

Ez a postai vasútvonal teljesen ismeretlen a legtöbb londoni számára, óriási meglepetést okoz majd nekik - mondta el Snow. Hozzátette: Nagy-Britannia egyik legjelentősebb kulturális örökségi helyszíne kel életre a múzeum létrehozásával.

A postavonat alagútjában olyan műkincseket őriztek, mint az egyiptomi hieroglifák megfejtésében kulcsszerepet játszó híres rosette-i kő, amelyet az első világháború idején a Zeppelinek légitámadásai elől védtek.

A jövőre megnyíló múzeum a postaszolgálat korai, lovaskocsis napjaitól dolgozza fel a Királyi Posta történetét.