Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Fekete jelöltek nélkül jön az Oscar-gála

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Spike Lee rendező és Jada Pinkett Smith színésznő a hét elején bejelentette, hogy a jelöltek listája láttán nem kérnek az Oscar-gálából, és távollétükkel tiltakoznak a szerintük túl fehérre sikerült idei díjátadó ellen. Az Index.hu szakújságírója szerint az elismerésekről döntő Filmakadémia tagságába kellene több színes bőrűt beválasztani, hogy ez megváltozzon.

"Ez egy nagyon összetett és nehéz kérdés, mert ha így nézzük, akkor 88. éve az Amerikai Filmakadémia egy elképesztően rasszista szervezet, hiszen alig jelöltek fekete művészeket például legjobb színész díjra, de ha megnézzük az operatőröket, forgatókönyvírókat, rendezőket, ott sem nagyon."- mondta Varga Attila, Sixx, az Index.hu szakújságírója az InfoRádiónak.

Hozzátette: itt nem a filmakadémiával van gond, hanem azzal a gyakorlattal, hogy a filmiparban dolgozók aránytalanul kis százalékát teszik ki a fekete, latino, ázsiai származású filmesek.

"Van abban némi igazság, amit John Singleton mondott, aki szerint nem rasszista volt az Oscar-jelölés, hanem egyszerűen nem volt olyan teljesítmény, amit valóban Oscarra lehetett volna jelölni. Ha megnézzük, az idei évben legjobban kereső fekete filmje a Straight Outta Compton, amit Oscarra jelölni olyan lenne, mintha a Kopaszkutyát jelölnénk. Nem rossz film a Kopaszkutya, de nem ér Oscart." - fogalmazott Varga Attila.

Mint mondta, meg kell változtatni az emberek gondolkodását ebben az ügyben, de ez nem megy egyik napról a másikra és lehet, hogy az eltelt idő erre kevés volt. A huszadik században mindössze egyetlen fekete színész kapott Oscar-díjat, Sidney Poitier 1964-ben. Az összes többi fekete Oscar-díj az ezredforduló után született.

"Voltak nagyon jó teljesítmények a nyolcvanas és kilencvenes években is, kiváló fekete színészek, akik nagyszerű alakítást nyújtottak. Annak idején a fekete színészek elismertsége sokkal alacsonyabb szintű volt, mint most, most azonban már sokkal inkább elismerik a teljesítményüket, mint a huszadik században.

Ennek ellenére, bár a 21. században vagyunk, a szabadság hazájában még a mai napig él a rasszizmus, mondta az Index szakújságírója.

Hanganyag: Németh Zoltán