Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újranyomtatják a Mein Kampf kritikai kiadását

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az óriási kereslet miatt újranyomtatják Adolf Hitler Mein Kampf című politikai kiáltványának kritikai megjegyzésekkel ellátott kiadását, amely pillanatok alatt elkelt január 8-i megjelenése után.

"A kötet, ugyanúgy, mint bármelyik könyv, kapható lesz, de a nem mindennapi körülmények miatt várakozási időre kell számítani" - mondta a kétkötetes, mintegy kétezer oldalas, magyarázatokkal ellátott művet kiadó müncheni Kortárs Történelmi Intézet szóvivője.

Mivel már a kötet piacra kerülése előtt nyilvánvalóvá vált, hogy a kezdeti négyezer példány nem elégíti ki az igényeket, máris elkezdték utánnyomni a Christian Hartmann történész vezetésével készített lábjegyzetekkel ellátott könyvet. A kötetre mintegy 15 ezer előzetes megrendelés érkezett.

Sajtóértesülések szerint az 59 euróba (18 651 forint) kerülő könyv egy példányát már tízezer euróért árulják az Amazon németországi honlapján.

Az először 1925-ben megjelent könyv szerzői jogait a náci Németország bukása után a szövetségesek átadták Bajorországnak, amely eddig nem engedélyezte a könyv újranyomását. Január elsején azonban lejártak a szerzői jogok, és a Kortárs Történelmi Intézet úgy döntött, hogy kiadja a jegyzetekkel ellátott változatot, amelyen számos történész dolgozott három éven át.

Az intézet igazgatója, Andreas Wirsching korábban elmondta: a szakértők kommentárjaival kibővített kiadás "eloszlatja a könyvet övező mítoszt".