eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Feltárják a majomisten városát

Régészek megkezdték a Honduras keleti esőerdeiben egy éve talált ismeretlen kultúrájú település, az úgynevezett fehér város vagy a majomisten városa feltárását.

Az első megtalált tárgyak között van egy rituálékhoz használt serleg és egy kukoricaőrlésre használt mozsár - jelentette be kedden a hondurasi kormány.

A tudósok úgy vélik, hogy az eddig ismeretlen kultúrának nemcsak egy, hanem legalább három települése rejtőzik La Mosquitia őserdejében.

Juan Orlando Hernandez hondurasi elnök, aki maga is részt vett a feltárási munkálatok kezdetén, közölte, feszült figyelemmel kísérik, hogy hazája és a világ számára mekkora jelentőségű a lelet.

Hondurasban évszázadok óta szájról szájra jár a fehér városról, más néven a majomisten városáról szóló legenda, amely Hernán Cortés hódításainak ideéig nyúlik vissza, aki szintén hatalmas gazdagságot sejtett ott.

Az ismeretlen kultúra nyomaira - piramisokra, földsáncokra, terekre és kőszobrokra - először 2012-ben bukkantak légi felvételek segítségével. A Houstoni Egyetem kutatói repülőgépről lidar-technológiával - lézersugarakkal - pásztázták végig La Mosquitia régió térséget, és a felvételek alapján elkészítették el a felszín szerkezetének képét. A szakértők egyenes és derékszögű struktúrák után kutattak, amelyek csak emberi kéztől származhatnak.

Christopher Fishernek, az amerikai Coloradói Egyetem régészének becslése szerint a tárgyak az időszámítás utáni 1000-1400 körüli időkből származnak.

A fellelt kőtárgyakat, amelyek közül az egyik legkiemelkedőbb egy jaguárembert ábrázoló szoborfej, érintetlenül hagyták és katonák őrizték mindaddig, amíg az expedíció nem kezdte meg a feltárásokat.

A Chrisopher Fisher vezette régészcsoport a hondurasi kormány támogatásával és a National Geographic Society adománya segítségével most egy hónapig dolgozik a feltáráson.

Abban reménykedünk, hogy meg fogjuk tudni, milyen kultúráról van szó - idézte a National Geographic honlapja Virgilio Paredest, a hondurasi régészeti és történelmi intézet igazgatóját, aki Hernandez elnököt elkísérte az ásatások helyszínére.

Paredes szerint a hónap végén hozzálátnak egy stratégiai terv elkészítéséhez, a kutatások kiterjesztéséről, mivel a régészek úgy vélik, hogy la Mosquitia térsége nem egy, hanem több elveszett várost rejt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×