eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Golden Globe-díjas forgatókönyvíró lesz a prágai Febiofest egyik díszvendége

Peter Morgan Golden Globe-díjas brit forgatókönyvíró lesz az idei Febiofest prágai nemzetközi filmfesztivál egyik díszvendége.

A forgatókönyvíró, aki A királynő és Az utolsó skót király című filmjeivel szerzett nemzetközi elismerést, a fesztiválon "a világ filmművészetéhez való jelentős hozzájárulásáért" - Kristián-díjat kap - közölte Martina Chvojka Reková, a Febiofest szóvivője.

Peter Morganhez közel állnak a csehek és Csehország, felesége, Anna Carolina ugyanis Karel Schwarzenberg vezető cseh politikus lánya.

A prágai nemzetközi filmfesztivál, melyet immár 23. alkalommal rendeznek meg, idén március 17. és 25. között lesz. A fesztiválon több mint ötven ország mintegy 160 filmjét vetítik. A mustra magyar filmeket is rendszeresen tűz műsorára.

A Febiofest, amelyet Fero Fenic Prágában élő szlovák filmrendező hívott életre a kilencvenes évek elején, mára az egyik legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvénnyé vált Csehországban, és komoly nemzetközi rangot vívott ki magának.

A prágai szemle után a kiválasztott filmeket 14 cseh városban is levetítik, majd a rendezvény átköltözik Szlovákiába, ahol egy héten át tekinthetők meg az alkotások.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×