Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nemzetközi Cirkuszfesztiválon mutathatják meg magukat a magyar artisták

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
17 ország 75 művésze lép fel a csütörtök este kezdődő 11. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon a Fővárosi Nagycirkuszban. A vasárnapig tartó rangos megmérettetésen a Baross Imre Artistaképző növendékei saját műsorral is bemutatkoznak - mondta Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója.

A Nemzetközi Cirkuszfesztivál a világ első öt nagy cirkuszfesztiválja közé tartozik. Rögtön utánunk van időben is a Monte Carlo-i cirkuszfesztivál is. Megszokták a cirkuszigazgatók, a menedzserek, hogy a tengerentúlról először Budapestre érkeznek, megnézik itt a fesztivált, majd innen mennek Monte Carlo-ba - közölte Fekete Péter.

Attól, hogy a rigai cirkuszigazgató, a Rosgoscirk művészeti vezetője vagy Cirque du Soleil casting directora itt lesz a zsűriben, azt mutatja, hogy világ cirkuszélete ránk figyel. De a legjobb artisták azért akarnak idejönni versenyezni, mert meg akarják mutatni magukat a cirkuszigazgatóknak, hiszen ha itt jól szerepelnek, akkor utána jobb szerződéseket tudnak kötni. Az egyik vonzza a másikat: ha komoly emberek vannak a zsűriben, ha a nézőtéren ott vannak a legkomolyabb menedzserek, akkor bizony a legjobb műsorszámok jönnek el - részletezte.

Hangsúlyozta: egy nagyon komoly világszámra is számítunk, hiszen az a Gerling csoport, ami egyedülálló módon hét emberes piramissal megy végig a magas kötélen, hónapok óta éjszakánként azon dolgozik a Fővárosi Nagycirkuszban, hogy ezt nyolc emberre emelje, és a világcsúcsot itt mutassák be először a világon.

A Fővárosi Nagycirkusz igazgatója elmondta: két célunk van: az egyik, hogy idehozzuk Magyarországra a világ legjobbjait, a másik célunk pedig, hogy a magyar művészeket bemutassuk a világból ideérkező menedzsereknek, cirkuszigazgatóknak.

Éppen ezért tartunk egy úgynevezett magyar gálát. Ezt nem csak ifjúságinak mondanám, hiszen a két részből álló gála első felében az artistaképző iskola fiatal tehetségeit mutatjuk be, a második részben pedig azok a profi, éppen Magyarországon tartózkodó artistaművészeket, hogy ha már idecsábítottuk a menedzsereket, cirkuszigazgatókat, akkor láthassák a magyar műsorszámokat - részletezte Fekete Péter.

Hanganyag: Oláh András