Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Törőcsik Mari-ösztöndíjat alapítottak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Gálával ünnepelte Törőcsik Mari Kossuth-díjas színésznőt 80. születésnapján a Nemzeti Színház. Az esten színészek, zenészek, énekesek és rendezők köszöntötték a művészt.

Kern András is énekelt Törőcsik Marinak, akit a 80. születésnapján a Nemzeti Színházban rendezett esten színészek, zenészek, énekesek és rendezők köszöntöttek.
 
Az eseményen Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Nemzet Színészét köszöntve bejelentette: megalapították a Törőcsik Mari-ösztöndíjat.
 
"Törőcsik Mari most elsősorban a nevét adja. A mára fogalommá vált nevet egynek adja azok közül, akikért a legjobban aggódik: a fiatalokért. A január 1-től induló Törőcsik Mari-ösztöndíjjal két éven keresztül kaphat havi kétszázezer forintot az a nehéz sorsú színinövendék, akit a művésznő által felkért bíráló bizottság erre érdemesnek talál. A bíráló bizottság Jordán Tamásból, Zsótér Sándorból és ifj. Vidnyánszky Attilából áll. Törőcsik Mari így fogalmazta meg az ösztöndíj célját: hogy újra jöhessenek Soós Imrék a vidéki Magyarországról és színészek lehessenek."
 
A gálán a Törőcsik Mari által felkért művészek léptek fel, a gála végén pedig maga az ünnepelt is színpadra állt.
 
"Hihetetlen, amikor megérzem, hogy szeretnek. Annyira nem szeretek színésznős lenni. Újabban, anyám azt mondta, hogy körülbelül tízéves koromig nem láttak sírni, akármi történt, kikaptam, elvonultam, én most ötpercenként tudok sírni. Ezért bocsássanak meg nekem."
 
Törőcsik Mari amellett, hogy a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze cím birtokosa, kétszeres Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész. A Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. A 80 éves színésznő a valaha legtöbbet díjazott magyar színésznő. Azon kevesek egyike, akik díjat nyertek a cannes-i fesztiválon is a Déryné, hol van? című filmben nyújtott alakításáért.

Hanganyag: Szabó S. Gergõ