eur:
393.27
usd:
367.97
bux:
65874.69
2024. április 24. szerda György

Fekete György: az MMA tagjai fantasztikus művészi munkát végeztek

Fekete György szerint a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagjai az elmúlt fél évben is fantasztikus művészi munkát végeztek. Az MMA elnöke erről a testület csütörtöki közgyűlésén beszélt, ahol az utolsó közgyűlés óta eltelt időszakról tájékoztatta a tagokat.

"Mi akkor is művészek vagyunk, amikor hivatali munkát végzünk, amikor szervezünk, vitatkozunk, egyetértünk" - hangsúlyozta Fekete György. A tagság művészi munkáját méltatva hozzátette, hogy az elmúlt fél évben remek koncertek, filmek, iparművészeti teljesítmények, képzőművészeti tárlatok születtek. Mint fogalmazott, "alakulóban van a magyar művészeti élet legmagasabb szintjének a génbankja a Magyar Művészeti Akadémián".

Kiemelte a Nemzeti Szalon-sorozat második tárlatának sikerességét, hozzátéve, hogy az "ellen-Nemzeti Szalonok" is kitűnő alkotók kitűnő műveit vonultatták fel, olyan széles körű kitekintést adva, amelyet a Műcsarnok korlátozott befogadóképessége miatt nem tudott nyújtani.

Emlékeztetett arra, hogy idén ünneplik a Magyar Művészeti Akadémia örökös tiszteleti elnöke, Makovecz Imre építész születésének 80. évfordulóját, és a nevét viselő alapítvány ennek szenteli Héttorony Fesztivál elnevezésű nagyszabású rendezvénysorozatát. Hozzáfűzte azt is, hogy folytatódott a közmédiában az MMA által válogatott 100 magyar dokumentumfilm vetítése, az MMA irodalmi színpadán pedig számos könyvbemutatót, koncertet, vitanapot tartottak.

Beszélt arról is, hogy a Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet jelképesen elkezdte működését. Az intézet referenseinek elsődleges feladata, hogy felmérjék, mit szükséges kutatniuk, majd a következő 10-15 évben "össze kell írniuk" az egyetemes kortárs magyar művészetet, összekapcsolva a részenként kutatott művészeti ágakat. Az intézetnek helyet adó Hild-villa átalakítása a tervek szerint a jövő év elején megkezdődhet, így ősszel már az épületben működhet az intézet. Az elnök az Andrássy út és a Bajza utca sarkán elhelyezkedő, két épületből álló ingatlanegyüttes felújításáról is szólt, amely - szavai szerint - az MMA végleges székhelye lesz.

Fekete György kitért arra is, hogy a kormányzati szervekkel való egyeztetések folyamatosan zajlanak.

Zárógondolatként kiemelte: hibáikból megpróbálnak tanulni, próbálják erényeiket felerősíteni, és bár vannak az országban olyanok, akiknek útjában vannak, ezzel nem foglalkoznak.

Az elnök beszédét megzavarta a közönségben helyet foglaló Gulyás Márton civil aktivista, aki felment a színpadra, de a biztonsági emberek végül kikísértek. Erre az időre felfüggesztették a rendezvényt, amely pár perccel később folytatódott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×