eur:
394.07
usd:
364.98
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

RS9 OFF független színházi fesztivál októberben

Első alkalommal rendezi meg az RS9 OFF független színházi fesztivált október 8. és 11. között az RS9 Színház. A négy nap alatt összesen 18 versenyelőadást láthat a közönség.

Az előadásokat háromtagú zsűri fogja értékelni, valamint a nézők a megváltott belépőjeggyel szavazhatnak a közönségdíjra - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az RS9 OFF fesztivál független, állandó játszóhellyel nem rendelkező együttesek számára biztosít találkozási, fellépési lehetőséget az 500 ezer forintos összdíjazás mellett.

A májusban meghirdetett fesztiválra július 31-ig 65 érvényes pályamű érkezett. A pályázók közül a színház stábja választotta ki azt a 18 versenyelőadást, amelyet a nézők a négy nap során a színház két előadótermében - a Színházteremben és az RS9+ Vallai Kertben - tekinthetnek meg.

A fesztiválon olyan neves színművészek is megmérettetik magukat, mint a Bankhitel című produkcióban látható Lengyel Tamás, vagy A hal nem hal bele című előadásban játszó Scherer Péter, de a legfiatalabb művészgeneráció képviselői is jelen lesznek, mint például az Alszanak a halak? című produkcióban szereplő Prohászka Fanni, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója.

Nem csak drámai színházi produkciókat, hanem három táncszínházi előadást is láthatnak az érdeklődők: Herold Esztertől a Mátkát, a Ptah társulat A madarak nem alszanak című darabját, valamint az ArtMan egyesület szerzői estjét, amelynek különlegessége, hogy halmozottan sérült és sérülés nélküli résztvevők együtt lépnek színpadra.

A versenyműsorban két premier szerepel, amelyeket az előzetesen beküldött próbafelvételek alapján választott az előzsűri. Az egyik az Anyaszínház Woyzeck feldolgozása, a másik a Stúdió 13 Daydreamers című angol nyelvű produkciója.

A fesztivál egyik különlegessége lesz a bécsi székhelyű Ensemble ohne Grenzen fellépése, akik Bordély című előadásukat mutatják be Budapesten először.

A produkciókat elbíráló háromtagú zsűri elnöke Szűcs Katalin kritikus, a Criticai Lapok főszerkesztője, tagja Pászt Patrícia műfordító, a Krakkói Magyar Centrum igazgatója és Patrick Mullowney drámaíró.

A fesztivál fődíja 200 ezer, a második díj 150 ezer, a harmadik díj 100 ezer, a közönségdíj 50 ezer forint. A fesztiválon fellépő társulatok helyezéstől függetlenül fellépési lehetőséget kapnak az RS9 Színház 25. évadában - áll a közleményben.

Mint írják, RS9 OFF-OFF néven a teátrum azon társulatokat is befogadja, akik bár a versenyműsorba nem kerültek bele, a színház stábja mégis elég színvonalasnak találja produkciójukat ahhoz, hogy műsorra tűzze.

A fesztivállal az RS9 Színház stábja a tavaly októberben elhunyt direktorára, Dobay Dezsőre emlékezik.

Az eseményről bővebb információ a http://rs9.hu/rs9-off/ linken érhető el.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×