Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bob Woodward új könyvében visszatért a Watergate-ügyhöz

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Visszatért a Richard Nixon amerikai elnök bukását előidéző Watergate-botrányhoz Bob Woodward, aki új könyvében Alexander Butterfield akkori fehér házi alkalmazott portréját rajzolja meg.

Az egykori katonatiszt Nixon kabinetfőnökének, Harry Robins Haldemannak az asszisztense volt, és ő volt az, aki ügyet feltáró szenátusi bizottság előtt elismerte, hogy az elnök titokban felvette a Fehér Házban zajló beszélgetéseket.

A The Last of the President's Men cím kötet október 13-án jelenik meg. A könyv azon a mintegy 46 órányi beszélgetésen alapul, amelyet Woodward folytatott Butterfielddel, továbbá több ezer dokumentumon, amelyek többsége eredeti és nem lelhető fel az elnöki könyvtárakban, archívumokban - közölte csütörtökön a Simon and Schuster könyvkiadó, amely a könyvet a Nixon és Butterfield közötti "rejtélyes és alábecsült kapcsolat elképesztő történetének" nevezte.

A 89 éves Butterfield Woodward kérésére megnyitotta saját titkos dokumentumgyűjteményét, és éveken át mesélt neki tucatnyi új, korában soha nem közölt eseményről, történetről.

Bob Woodward 1974-ben, Richard Nixon elnöksége idején a The Washington Post újságírójaként kollégájával, Carl Bernsteinnel feltárta a Watergate-botrányt, amely Nixon lemondásához vezetett. Az amerikai elnöknek a kegyelemdöfést Alexander Butterfield vallomása adta 1973-ban a szenátus Watergate-bizottsága előtt, amikor bevallotta, hogy Nixon elrendelte lehallgató rendszer létrehozását a Fehér Házban. Butterfield volt azon kevés fehér házi alkalmazottak egyike, aki tudott a lehallgatásokról, és segített Nixonnak a rendszer működtetésében, amely 1971-től több ezer órányi beszélgetést rögzített.

Woodward új könyvének címe utal a Watergate-ügyről szóló, Bernsteinnel írt korábbi könyvére Az elnök embereire. A kötet eltér az amerikai újságíró, író utóbbi évekbeli munkásságától: George W. Bush hatalomra jutása óta és Barack Obama elnök első éveiben a hivatalban lévő elnökök tevékenységére összpontosított minden második évben kiadott könyveiben - Bush háborúban, A támadás terve, Obama háborúi -, amelyek közül számos bestseller lett.