eur:
394.2
usd:
365.02
bux:
65570.08
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Fekete György a Nemzet Művésze díjakról: méltányos, tisztességes elosztás

A Magyar Művészeti Akadémia novemberben adja át első alkalommal a Nemzet Művésze díjat. A 11 művészeti kategória képviselői között kiosztott címet egyidejűleg legfeljebb 70 ember viselheti, aki korábban Kossuth-díjban részesült, és betöltötte a 65. életévét. Fekete György, az MMA elnöke az InfoRádiónak úgy értékelte: ez egy méltányos és tisztességes elosztás volt.

- Miért érezték úgy, hogy szükség van erre a díjra?

- Azért, mert méltatlan helyzetbe került hat különböző művészeti terület, a maga 250-300 Kossuth-díjasával. Valamilyen kiegyenlítést tehát ebben a dologban el kellett végezni. Hogy ezt éppen a Művészeti Akadémia teszi, az azért van, mert ez egy össz-művészeti akadémia, Magyarországon gyakorlatilag az egyetlen olyan művészeti testüket, ahol 9 tagozatban az alkotóművészet és az előadó-művészet minden fajta árnyalata jelen van. Azt hiszem, ezzel a díjjal egyfajta méltányos kielégítés megtörtént" - fogalmazott Fekete György.

- Említette, hogy a Kossuth-díjasokhoz képest jelentősen szűkebb lett a lista, hiszen az ő köreikben sok a 65 évet el nem ért fiatal művész. Milyen szempontok alapján választották ki végül a díjazottakat?

- Ez bizonyos fajta előzetes statisztikai felmérésekkel történt. A szűkítésnek vannak lélektani motívumai és abszolút racionális okai is. A 65 éves korhatár ez utóbbi miatt alakult ki, mert megnéztük, hogy melyik művészeti ágban a művészet gyakorlása általában mennyi ideg tart. Emellett a másik fontos szempont a létszám volt. Megvizsgáltuk 30-40 évre visszamenőleg az összes művészeti díjátadást, létszámokat, a diplomázó művészek számát a színművészeti főiskolán, az iparművészeti főiskolán, a bölcsészkaron. Folyt tehát egy nagyon komoly előkészület, mert mi, mint Akadémia nem vállalhatjuk fel azt, hogy bármilyen inkorrekt szempont a kiválasztásba belépjen. Abban hiszünk, hogy ez egy méltányos, tisztességes elosztás volt, tudva, hogy nincs tökéletes elosztás. Tisztában vagyunk azzal, hogy sok oldalról lehet ezt megkérdőjelezni, bírálni.

- Miután van olyan kategória, ahol két művész kapta a Nemzet Művésze díjat és van olyan, ahol 12, de általában tíz a jellemző. Ezt mi indokolja?

- A művészeti szakmákon belüli létszámok adtak gépiesen egy ilyen létszámot, de azért kicsit az is belejátszott a döntésbe, hogy van olyan műfaj, amelynek lényegesen kevesebb állami díjazottja van. Ennek nyilvánvalóan a háttérben megvan az oka, ezt mi már nem nagyon tudjuk kutatni.

- Marad ez a szám a jövőben is? Vagyis ez az elosztás akár öt év múlva is ugyanígy történik?

- A jövőben lehetnek arányeltolódások a pillanatnyi adatokhoz képest, akár a Kossuth-díjasok számában, vagy a művészeket képző főiskolák, egyetemek, akadémiák létszámaiban - ám a frissen végzettek még nagyon messze vannak attól, hogy a 65 éves díjazási korhatárt ostromolják.

- Többször említette a szociális körülményeket is, s azt, hogy volt olyan kategória, amelyben ezt is figyelembe vették. Mely kategóriák azok, ahol jelentősebb problémát okoz az időskori megélhetés?

- Mindegyik - és ez személyes tapasztalatból, nem zsűrielnökként mondom. Mégis talán a színészvilágban élnek azok a nagy öregek, akiknek esetében a családi háttér elmúlásával vagy eleve nem létével a legtöbb ilyen probléma adódik.

Hanganyag: Király István Dániel

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Korrigál a forint

Korrigál a forint

Csütörtökön kezdetben az euróval és a dollárral szemben is gyengült a forint, utóbbival szemben nagyobb mértékben, később azonban valamelyest korrigált a magyar fizetőeszköz. Ma megjelent a Magyar Nemzeti Bank Inflációs jelentése, amelyben többek között azt írták, hogy a forint gyengélkedése és a szolgáltató cégek visszatekintő árindexálása is hozzájárul ahhoz, hogy a 3%-os inflációs  célt csak 2025-ben éri el a jegybank.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×