eur:
393.84
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Változatos programok a Soproni Petőfi Színház nyílt napján

Népszerűnek bizonyult a Soproni Petőfi Színháznak a magyar dráma napja - szeptember 21. - alkalmából rendezett nyílt napja: a délelőtti látogatószám és a délutáni programokra regisztrált látogatók száma arról tanúskodik, hogy hozzávetőleg ezren lesznek a változatos programokon - tájékoztatta az MTI-t a színház sajtóreferense.

Varga Róbert elmondta, hogy a program a színház színitanodájának Profilozók című játékával kezdődött, amelyben hetedik és nyolcadik osztályos diákok a világhálót és a közösségi portálokat helyezték a középpontba.

Mintegy 150 látogató nézte meg a Teátrumi színözön című program részeként előadott darabokat: az Affér Színházi Társulat az Örökvirág című darabot mutatta be Kal-Pintér Mihálytól, a Fészek Színház pedig a Gabriella tizennégyszer című drámát játszotta.

A sajtóreferens elmondta azt is, hogy a legnépszerűbb program a kulisszajárás és a jelmeztár-látogatás. Előbbire 540-en, utóbbira 350-en regisztrálták magukat. A magas létszám miatt húszpercenként harmincfős csoportokat indítottak.

A jelmezraktárban Farkas Tamás színművész viselettörténeti előadást tartott, ahol elmondta, hogy "egy jó jelmez sokat javít, de akár ronthat is egy színész helyzetén a színpadon". A raktárban harmincezernél is több kosztüm, cipő, kalap és bőrönd található, amelyek közül a legrégebbi darabok Kálmán Imre Zsuzsi kisasszony című operettjének kosztümjei. A darabot 1994-ben állította színpadra Sopronban Mikó István. A jelmezraktár több darabját fel is próbálhatták a látogatók, akik fotókat is készíthettek. A kulisszajáráson a zsinórpadlás, a hang- és fényrendszer működését ismerhették meg.

A társulat tagjai a Petőfi téren Carlo Goldoni Két úr szolgája című komédiájának jelmezeibe bújva invitálták a vendégeket a színházba, a művészekkel szintén lehetett fotót készíteni. A látogatók közül volt, aki Ausztriából érkezett, de olyan is, aki Oroszországból.

Rejtő, a megejtő címmel zenés színpadi felolvasó esttel készültek a társulat tagjai, akik Rejtő Jenő műveiből, többek között a Piszkos Fred, a kapitány, A három testőr Afrikában és Az előretolt helyőrség című regényekből válogattak részleteket. Varga Róbert e programmal kapcsolatban elmondta, hogy a következő évadban színpadra állítanak majd egy Rejtő-művet is.

A Sopron Balett a tánccsoport elmúlt kétévi munkájába engedett bepillantást, míg 21 órára Hang-tár címmel zenés estet hirdettek meg olyan zenés darabokból válogatva, mint az Evita, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról, a Csárdáskirálynő és a Jégvarázs.

A Soproni Petőfi Színház tavaly rendezett első alkalommal nyílt napot a magyar dráma napja alkalmából, akkor mintegy ezren látogattak el a programra.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×