Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megnyílt a Nemzeti Múzeum megújult honfoglalás kori kiállítása

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A honfoglalás előtti és utáni időszakot mutatja be a Magyar Nemzeti Múzeum szerdán megnyílt, 9-10. századi állandó kiállítása, amely korszerű eszközökkel igyekszik közelebb hozni a látogatókhoz a korabeli Kárpát-medence világát.

A nemzet első múzeumában utoljára több mint másfél évtizede volt látható a honfoglalás korát bemutató tárlat - emlékeztetett a kiállítás szerdai megnyitóján a kultúráért felelős államtitkár.
Hoppál Péter hozzátette: ez a tárlat egyszerre illeszkedik a múzeum állandó régészeti kiállításához és ad új, naprakész élményt; a teljessé váló állandó kiállításokban a magyar vagy külföldi látogató néhány óra alatt áttekintheti a Kárpát-medence történetét az őskőkortól a rendszerváltásig.

A most megnyíló kiállításrész a legújabb kutatási eredményekre épül, hiteles, tudományosan megalapozott ismereteket tesz közkinccsé; korszerű technikai megoldásai várhatóan a történelemmel most ismerkedő fiatalok érdeklődését is felkeltik - méltatta a kurátorok munkáját az államtitkár.

Hoppál Péter felhívta a figyelmet a korszak régészeti anyagának sokszínű voltára, amely a korabeli Kárpát-medence kettős, nyugati és keleti kötődését bizonyítja. Így fér meg ugyanabban a sírban avar lószerszám és Karoling fegyverzet, de a kiállítás szakít azzal a nézettel is, hogy a - valószínűleg az eddig gondoltnál korábban megkezdődő és hosszabb ideig tartó - magyar honfoglalás nem járt az itt talált népesség kiirtásával, így az betagozódott a honfoglalók utódai közé - mutatott rá.

Az államtitkár kiemelte a Zalaváron folyó ásatások szenzációszámba menő eredményeit, amelyekkel a kiállítás közönsége is megismerkedhet. Maketteken, 3D-animáción és tárgyi emlékeken keresztül is megelevenedik az egykori Mosaburg Hadrianus-zarándoktemploma, amelyben a korabeli Európa legnagyobb harangja állt, de láthatók a Cirill és Metód által kidolgozott glagolita írás ott előkerült, legkorábbi emlékei is.

Csorba László, a Nemzeti Múzeum főigazgatója köszöntőjében felidézte: 2012-ben vetették fel azt az igényt, hogy a múzeum állandó kiállítása megújulhasson és kiegészülhessen egy 9-10. századi résszel. L. Simon László akkori kulturális államtitkár és az Emberi Erőforrások Minisztériuma akkor az ügy mellé állt, így a Nemzeti Kulturális Alap 200 millió forintos támogatásának köszönhetően mára elkészült a kiállítás - tette hozzá.

Zsoldos Attila akadémikus elmondása szerint a tárlat annak az útnak az utolsó szakaszát mutatja be, amely elvezetett a keresztény magyar királyság megalapításához.

A Ritoók Ágnes, Szőke Béla Miklós és Révész László által rendezett kiállítás finom egyensúlyban mutatja be a korszakot, a korabeli magyarok életét és teszi mindezt átélhetővé a fiatalok számára is a mai muzeológia legkorszerűbb eszközeivel - hangsúlyozta Zsoldos Attila.