eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Magyarország a világon egyedülálló módon ünnepel

2011-ben Herbie Hancock javaslatára az UNESCO április 30-át Nemzetközi Jazznappá nyilvánította. A magyar szerepvállalás ebben a folyamatosan fejlődő kezdeményezésben idén különleges formát ölt, amikor az országban és határon túli városokban a világon egyedülálló módon fogják megünnepelni a Nemzetközi Jazznapot.

2011-ben Herbie Hancock javaslatára az UNESCO április 30-át Nemzetközi Jazznappá nyilvánította. A világszervezet akkori parlamenti elnöke a Magyarországot képviselő Bogyay Katalin volt, és az UNESCO közgyűlése előtt Párizsban a tavaly elhunyt Kossuth- és Erkel-díjas zongorista, Vukán György adott koncertet. 2012-ben Isztambulban tartották, idén Osakában rendezik a központi gálát a leghíresebb amerikai muzsikusok fellépésével.

A magyar szerepvállalás ebben a folyamatosan fejlődő kezdeményezésben idén különleges formát ölt, amikor az országban és határon túli városokban a világon egyedülálló módon fogják megünnepelni a Nemzetközi Jazznapot. Az összes fővárosi jazzklub, sok kocsma, étterem és kávézó, ahol jazzt is lehet hallani, valamint fél tucat város klubjai Debrecentől Nagykanizsáig kitárják kapuikat és ingyen várják közönségüket. A Komáromban zajló Mediawave, valamint a MÜPA Pesten egy egész fesztiválra való produkciót sorakoztat fel, Erdélyből és a Felvidékről három város koncertrendezői is örömmel csatlakoztak.

Az ötlet a Művészetek Palotájában tartott Jazz Showcase szakmai fórumán született az év elején, ahol több külföldi résztvevő kifogásolta, hogy Isztanbulban tavaly a Nemzetközi Jazznap központi gálája túlságosan reprezentatívra sikeredett, a meghívottak nagy része protokollvendég volt, a helyi zenészközösséget nem vonták be eléggé. A beszélgetés során a jazzújságíró és kritikus, Zipernovszky Kornél példaként említette a Múzeumok Hosszú Éjszakáját, amikor egyszer egy évben bárki ingyen látogathatja ezeket az épületeket. A beszélgetésben a Harmónia Jazzműhelyt képviselő Pallai Péter rögtön felkérte a jelenlevőket, hogy hamar fogjanak össze, hogy egy ilyen kezdeményezés nálunk már idén megvalósulhasson. Hála a klubtulajdonosok és koncertszervezők elkötelezettségének és anyagi áldozatvállalásának, no meg annak, hogy Magyarországon rengetegen szeretik a jazzt, a terv valóra vált. A média is azonnal felkarolta az eseményt, a Fidelio vállalta, hogy az esemény stratégiai és médiapartnere lesz, míg többek között az InfoRadio, a Klub Rádió, a Bartók Rádió és a Civil Rádió médiapartnerként hirdeti az aznapi eseményeket.

A Harmónia Jazzműhely által összefogott akcióban - ami hetek alatt, civil kezdeményezésre, szigorúan non-profit alapon jött létre - előzetesen összesítve körülbelül nyolcvan zenészt, nem csak magyarokat, közel 30 különböző produkciót, 6 magyar és 3 határon túli városban, 21 helyszínen láthatnak és hallhatnak ingyen az érdeklődők. A kiegészítő programok között található közéleti kvíz középiskolásoknak, verskötet-bemutató, egy teljes összművészeti fesztivál, és természetesen több helyszínen jam session, azaz kötetlen, próba nélküli örömzenélés, éjszakába nyúlóan. Ideje tehát elfelejteni a közhelyet, hogy Magyarországon a jazz rétegműfaj volna, mert mind társadalmi, mind földrajzi felosztásban, mind kor szerint nézve népszerű, sokan szeretik, sokan művelik és sokan hajlandók áldozni érte.

A Jazznap.hu célja ennek felmutatása mellett az, hogy az ingyenességgel azokat is megszólítsa, akik eddig még nem voltak jazzklubban, jazzkoncerten, nem kóstoltak bele ebbe az izgalmas és hihetetlenül sokarcú műfajba - most jött el erre a legjobb alkalom.A Nemzetközi Jazznap Magyarországon

1. A Szabadművelődés Háza, Székesfehérvár (Ars Omnis egyesület):
Vörös Janka e-Series,
Oláh Krisztián Trió + jam session
2. Almárium Gasztro Art Bisztró - Jazz&Blues
Neumann Balázs Trio & Hajdu Klára
3. Benczúr Ház
Boyzless Voice énekegyüttes és a Latin Virtus
4. Bethlen Café - Cökxpôn programok
Pedal Steel
5. Budapest Jazz Club
Sárik Péter Trió Jazzkívánságműsor
6. DS Jazzclub - ARTHE Café, Dunaszerdahely/Dunajská Streda - Szlovákia
Janoska Jazz Consort
7. Fonó Budai Zeneház
Road Six Sax
8. iF Kávézó
Halper Hendrix Experiment
9. Jazz Café, Kézdivásárhely/Târgu Secuiesc - Románia
Balázs Elemér Group
10. Jazzzaj - Mika Tivadar Mulató
Clayton Thomas-Dányi Krisztina duó
11. Jedermann
Gáspár Károly Trió + vendég + jam session
12. Mediawave Festival, Monostori Erőd, Komárom
Raphael Wressnig & The Soul Gift Band
13. Moha Café
Kalmár Panni-Oláh Szabolcs-Almássy Márton Trió
14. Móricz Zsigmond Művelődési Ház, Nagykanizsa
Berki Trió
15. Művészetek Palotája
Burján Orsolya és a Pálinkálom
Karosi Júlia Quartet
Rafael Márió Trió
Santa Diver
16. Nyitott Műhely
Juhász Gábor-Gyárfás István gitárduó
17. Opus Jazz Club - BMC
Viktor Bürkland Trio és Thea Soti
18. Orfeum - a pesti mulató
Sinatra & Friends - Farkas Gábor Gábriel és jazz triója,
vendég: Héder Imre
19. Sikk klub, Debrecen
Morze Trio;
Artézis Trio;
Kata & The Magic Kiwis
20. Székely Nemzeti Múzeum, Sepsiszentgyörgy - Románia
Quazar együttes koncertje
21. Trafik, Pécs
SlamJazzPoetry

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×