Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A világörökségi helyszínek kezelésére dolgoz ki tervet a Forster Központ

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Előkészítés alatt áll a világörökségi helyszínek kezelési terveinek kidolgozása a Forster Központ irányításával: az egyebek mellett a műemlékek állapotára, hasznosítására, környezetének kialakítására is kiterjedő útmutató műemlékvédelmi és finanszírozási pontokat is tartalmaz majd.

Az állami szerepvállalásról, a tervezet kidolgozásáról Cselovszki Zoltán, a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ vezetője az Örökség a jövőnek - jövő az örökségnek című, egyéves műemlékvédelmi konferenciasorozat nyitónapján, csütörtökön beszélt.

"Eddig uniós és egyéb fejlesztési programokon keresztül jutott támogatás műemlék-helyreállításra, a Forster Központ is sok EU-s pályázat gazdája. A törvény által előírt, a világörökség kezeléséről szóló tervek új lehetőséget nyitnak meg, hiszen a magántulajdonban vagy bármilyen nem állami tulajdonban lévő műemlék az adott világörökségi helyszínen a jó karbantartatás, a fejlesztés és hasznosítás céljából állami támogatásban, kedvezményekben részesülhet" - fejtette ki Cselovszki Zoltán az MTI-nek.

Az első ütemben a nyolc világörökségi helyszín kezelési terveit készíti el a többek között építész-, műemlékvédelmi, pénzügyi és gazdasági szakemberekből álló szakértői csoport. A tervek szerint ezt követi majd a várományosi helyszínek kezelési terveinek elkészítése. A későbbiekben ez a gyakorlat egy általános tervezési kézikönyvként más műemléki helyszíneken is segítheti a szakembereket és a döntéshozókat egyaránt.

"Ezt a munkát úgy kell elképzelni, mint egy városrendezési tervet vagy projekt-végrehajtási kézikönyvet, amely kormányrendelettel kerül elfogadásra. Ez a záloga annak, hogy ne csak védett legyen valami, hanem látogatható, élvezhető állapotban maradjon, fejlődjön" - emelte ki a központ vezetője.