eur:
392.86
usd:
366.13
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

A legendás magyar karmesterek utódának sikere Londonban

Először vezényelt előadást az Angol Nemzeti Opera fiatal magyar karmestere, Madaras Gergely november 7-én. A brit társulatnál eddig ösztöndíjas korrepetitorként dolgozó zenész a Varázsfuvolával mutatkozott be, és nagy tapsot kapott.

A budapesti Zeneakadémia legendás karmestereket adott a világnak, a külföldre származottak közül fogalommá vált Solti György, Doráti Antal, Ormándi Jenő, Reiner Frigyes vagy Fricsay Ferenc neve, és őket újabb tehetségek követték külföldi operaházak társulatának az élén, például Peskó Zoltán, Melles Károly, Rozsnyai Zoltán, Kertész István vagy a színművésszel nem összetévesztendő németországi dirigens: Kulka János. Karrierjük befejeződése után úgy tűnt, megszakad a sor.

Most ígéretes fiatal tehetség tűnt fel a nemzetközi zenei életben: a huszonkilenc éves Madaras Gergely, aki egyszerre tanult a Zeneakadémián Pröhle Henriktől fuvolát és a bécsi zenei egyetemen karmesterséget.

Két évvel ezelőtt elnyerte az Angol Nemzeti Operának a magyarokat és a magyar zenét kedvelő néhai dirigenséről Sir Charles Mackerras-ról elnevezett ösztöndíját, állandó betanító karmesterként dolgozott, és most, a Varázsfuvola érdekes újszerű felfogásban rendezett előadásán, ő állhatott a zenekar élére. Nagy tapsot kapott.

S Madaras Gergelyt máris új feladatok várják, szeptember közepétől ő lesz a francia Dijon Bourgogne Zenekar elsőkarmestere. De visszavárják Londonba is, és bizonyára Magyarország sem marad ki a hangversenykörútjaiból.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×