Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A legendás magyar karmesterek utódának sikere Londonban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Először vezényelt előadást az Angol Nemzeti Opera fiatal magyar karmestere, Madaras Gergely november 7-én. A brit társulatnál eddig ösztöndíjas korrepetitorként dolgozó zenész a Varázsfuvolával mutatkozott be, és nagy tapsot kapott.

A budapesti Zeneakadémia legendás karmestereket adott a világnak, a külföldre származottak közül fogalommá vált Solti György, Doráti Antal, Ormándi Jenő, Reiner Frigyes vagy Fricsay Ferenc neve, és őket újabb tehetségek követték külföldi operaházak társulatának az élén, például Peskó Zoltán, Melles Károly, Rozsnyai Zoltán, Kertész István vagy a színművésszel nem összetévesztendő németországi dirigens: Kulka János. Karrierjük befejeződése után úgy tűnt, megszakad a sor.

Most ígéretes fiatal tehetség tűnt fel a nemzetközi zenei életben: a huszonkilenc éves Madaras Gergely, aki egyszerre tanult a Zeneakadémián Pröhle Henriktől fuvolát és a bécsi zenei egyetemen karmesterséget.

Két évvel ezelőtt elnyerte az Angol Nemzeti Operának a magyarokat és a magyar zenét kedvelő néhai dirigenséről Sir Charles Mackerras-ról elnevezett ösztöndíját, állandó betanító karmesterként dolgozott, és most, a Varázsfuvola érdekes újszerű felfogásban rendezett előadásán, ő állhatott a zenekar élére. Nagy tapsot kapott.

S Madaras Gergelyt máris új feladatok várják, szeptember közepétől ő lesz a francia Dijon Bourgogne Zenekar elsőkarmestere. De visszavárják Londonba is, és bizonyára Magyarország sem marad ki a hangversenykörútjaiból.

{{video:http://youtube.com/v/Gy1uas80-z8#t=18}}