eur:
395.27
usd:
366.62
bux:
65108.55
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Robert Capa fotóiból nyílik kiállítás Rómában

Robert Capa, a világhírű magyar születésű fotográfus Olaszországban 1943 és 1944 között készült 78 képéből nyílik kiállítás szerdán a római Palazzo Braschiban.

A Robert Capa Olaszországban 1943-1944 című tárlatot az Olasz-Magyar Kulturális Évad keretében rendezik meg Rómában és egyúttal megemlékeznek arról, hogy Robert Capa 100 éve, 1913. október 22-én született Budapesten Friedmann Endre néven.

A kiállítás kurátora, Lengyel Beatrix, a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Történeti Fényképtárának vezetője elmondta az MTI-nek, hogy Capa 78 olaszországi háborús képe mellé portréját is kiállítják.

A háborús tudósító 1943 júliusától, a szövetségesek szicíliai partraszállásától, a salernói második partraszálláson, majd Nápolyon át Montecassinóig és a Róma környéki, 1944 februári anziói partraszállásig örökítette meg az itáliai háborús hónapokat és a lakosság reagálását az eseményekre.

Ezt az anyagot Olaszországban kiállításon még nem látták. Voltak Capa-életműtárlatok, 2009-ben Milánóban kiállították háborús fotóit is, de nem volt benne olasz háborús felvétel - jegyezte meg a kurátor. A kulturális évad adta a lehetőséget, hogy a nemzeti múzeum anyagából az Olaszországban készült háborús fotókat kiválogassák és kiállításon bekeretezve bemutassák a képeket. Láthatók lesznek az amerikai Life magazinban megjelent három nagy riportjának fotói is az afrikai és az olasz hadszínterekről.

A kurátor felidézte, hogy 2008-2009 fordulóján a MNM megvette a Capa-mestersorozatot. Capa mintegy 70 ezer felvételének negatívja New Yorkban van a fotós öccse, Cornell Capa által 1974-ben alapított International Center of Photography nevű intézetben (ICP). Az életmű csúcsának számító 937 képről három egyforma, 40x50 centiméteres nagyítássorozat készült az ICP-ben Cornell Capa felügyelete alatt, és ezt a kópiasorozatot New York, Tokió és Budapest vette meg.

Ebből válogatta ki a 78 olasz háborús fotót Lengyel Beatrix. Hozzátette, hogy a Capa-mestersorozat könyv alakban sok helyen megjelent a világban, de kiállításon nem voltak ezek a képek. A kurátor a római tárlatot úgy állította össze, hogy közben a fotókra vonatkozó történeteket Capától idézi a Kissé elmosódva - emlékeim a háborúból című életrajzi kötetéből, amely szintén ott lesz a kiállításon.

Robert Capa a II. világháború olasz harcterein készített fotói mellett dokumentálta azt is, hogyan élte meg a lakosság Palermo ostromát, a nápolyi központi postahivatal felrobbantását és a városnak azt a négy napját, amikor a harcokban elesett fiatalokat temették.

A római Capa-kiállítás anyagát katalógusban közösen jelenteti meg a MNM és a firenzei Fratelli Alinari, az Alinari testvérek fotótörténeti múzeuma, amely Európa legrégibb ilyen intézménye. A Capa-kiállítást Firenzében is be fogják mutatni - tette hozzá a kurátor.

A kiállítás a frissen renovált Palazzo Breschiben 2014. január 6-ig tart nyitva.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×