eur:
393.52
usd:
367.83
bux:
65907.01
2024. április 23. kedd Béla

Mundruczó: A művészet feladata a megkérdőjelezés

Manapság sok embernek okoz nehézséget már a fennmaradás is - nyilatkozta Mundruczó Kornél rendező a Blic című belgrádi napilapnak előadása, a Nehéz istennek lenni kapcsán, ami a belgrádi alternatív színházi fesztivál (BITEF) záró darabja lesz kedden.

A 2013-as BITEF az átmenetek, a rendszerváltások újraértelmezésével, megkérdőjelezésével, revíziójával foglalkozik. A fesztivál idei mottója - Nehéz lenni - is Mundruczó előadásának címéből származik.

A Blicnek nyilatkozva Mundruczó azt mondta, hogy a mottó a modern Európa egyik alapproblémáját fogalmazza meg. Hozzátette: "Európában, mondhatjuk így, nagyon sokaknak okoz újra gondot a fennmaradás. És mivel az én előadásom az utolsó, remélem, hogy ez lesz az utolsó +nehéznek levés+, amivel az emberek találkoznak".

A Nehéz istennek lenni című előadásról mesélve Mundruczó Kornél kiemelte, hogy a történet egyrészt a Sztrugackij testvérek egyik regényén alapul, másrészt pedig "azon, ahogy a politika a nőkkel bánik. Amit látunk, olyan mint egy valóságshow, a modern rabszolgaság bemutatása: valami, amit mindenki lát, de senki nem küzd ellene".

"Először platóskocsikon akartam megcsinálni ezt az előadást, de az megvalósíthatatlannak tűnt. Ezzel a témával foglalkozva pedig mindenképpen valahogy bele akartam vonni istent, aki a távolból figyeli a történteket" - idézte fel elképzeléseit a lapnak Mundruczó Kornél. Az előadás az emberkereskedelemről, a prostitúcióról, a női szexrabszolgaságról, valamint a képmutatásról szól. "Elsősorban azokéról, akik ma a legnagyobb hatalommal rendelkeznek" - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a művészet képes-e a politikai nyomás ellen küzdeni, Mundruczó Kornél azt válaszolta, hogy nem az a kérdés, hogy képes-e, a művészet feladata a küzdelem és a kérdések felvetése, a megkérdőjelezés.

A rendező elmondta, hogy a BITEF-et nagy múltú, ugyanakkor nagyon kortárs fesztiválnak tartja. Mundruczó Kornél egyébként három évvel ezelőtt a Frankenstein-terv című előadásáért megkapta a BITEF különdíját.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×