eur:
394.19
usd:
370.77
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Overdose ezért nem kerülhet Kincsem szerepébe

Magyar állami források igénybe vétele nélkül, 30-60 millió dollár közötti költségvetéssel, részben orosz, részben magyar magánbefektetők pénzéből, független produkcióban, jövő tavasszal kezdik forgatni a Kincsem-filmet - jelentette be Losonczi Gábor producer. A film igazi főszereplőjéről Losonczi elmondta, hogy három Kincsem lesz - több, egymáshoz hasonló lovat fognak vásárolni - és bár már vagy százan kérdezték tőle, hogy Overdose fogja-e játszani Kincsem szerepét, erre azért sem kerülhet sor, mert a csodakanca - ahogy neve is mutatja - kanca volt, a csodaló pedig mén.

Szőcs Géza, volt kulturális államtitkár, miniszterelnöki főtanácsadó, most civilben volt jelen, ő lesz ugyanis a film dramaturgja. Nyitóbeszédében elmondta, hogy "a film léptéke meghaladja a nemzeti szabványokat", a büdzséje önmagában akkora, mint a teljes magyar filmszakma kétéves költségvetése. Kincsem - a teljesítmény mindenek felett álló hatalmáról szóló - története egyetemes, s már rég meg kellett volna születnie a Kincsem-eposznak.

Jelena Drapenko, az Orosz Állami Parlament kulturális bizottságának első elnökhelyettese is civilként jött. Hatvan filmben játszott, köztük az Oscarra is jelölt "Csendesek a hajnalok"-ban. Õ fogja Kincsem idomárja, Hesp Róbert feleségét alakítani. A forgatókönyvről - amit Bereményi Géza jegyez - elmondta, hogy a film igazi hollywoodi történet lesz. Örömét fejezte ki amiatt is, hogy ugyan vannak élő megállapodásaik a magyar állammal, de ezidáig nem valósult meg együttműködés. A magyar filmművészet nemcsak ismert Oroszországban, de tantárgy is - példaként Jancsó Miklós filmjeit említette.

Losonczi Gábor producer elmondta, hogy a filmnek hat főszereplője lesz, közülük ketten Oscar-díjasok, európai, de nem magyar rendezője szintén Oscar-díjas - személyükről azonban a szerződések aláírásáig nem nyilatkozhat. A büdzsé 30-60 millió dollár között lesz, ami egy közepes hollywoodi produkciónak felel meg. E pénz nagyjából fele 3-4 neves színész gázsijára fog elmenni.

A film magyar-angol-német-osztrák-orosz koprodukcióban készül. Ugyan a legnagyobb részét Magyarországon veszik fel, de külföldi helyszíneken is forgatni fognak (a PannoniaOverdose.hu szerint ezek elsősorban a bécsi és goodwoodi pályák lehetnek, amik - legalábbis más versenypályákhoz képest - keveset változtak az elmúlt 135 évben).

Losonczi kiemelte, hogy koprodukciós partnereikkel egyeztetve nem pályáztak forrásért a Magyar Nemzeti Filmalaphoz, független produkcióként gyártják a filmet, hogy ne kössék őket "olyan elvárások és kötelezettségek melynek értelmében akár művészi vagy dramaturgiai szempontból bármelyik kuratóriummal egyeztetnünk kellene." A magyar oldal forrásait magánbefektetők biztosítják. A film forgatása - jövő tavaszi indulással - öt hónapot igényel, az utómunkák időtartama szintén öt-hat hónap. Mindent egybevetve reálisan 2015 tavaszán kerülhet sor a világpremierre.

A producer a helyszínen jelentette be, hogy a hallássérült modell, Weisz Fanni is főszerepet kap a filmben.

Castingolni fogják Kincsemet is. Három, egymáshoz megszólalásig hasonló lovat terveznek vásárolni - bár ők nem feltétlenül fognak teljesen úgy kinézni, mint Kincsem. Egyrészt, mert a csodakancáról csak metszetek és festmények maradtak fenn, fotó nem készült róla; másrészt a korabeli beszámolók kilógó bordájú, csúnyácska lóként jellemezték.

A lovakat lehetőség szerint a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtokról fogják kiválasztani, de ellátogatnak majd a newmarketi és baden-badeni lóárverésekre is. Közülük az látható majd a versenyjelenetekben, aki a legjobban fut, a legbékésebb fog a színészekkel forgatni, és kell tartalék is, hiszen ha egy ló megsérül, nem szüneteltethetik a forgatást annak felépüléséig.

Ugyan legalább százan kérdezték már tőle, hogy Overdose fogja-e játszani Kincsem szerepét, de erre azért sem kerülhet sor, mer Kincsem kanca volt, Overdose pedig mén.

A film producere még elmondta, hogy tanulmányozták az utóbbi években forgatott amerikai lóverseny-filmeket is (Seabiscuit - itthon "Vágta" címmel, Secretariat - itthon "A Paripa" címmel bemutatva) - mind készítésük és forgalmazásuk körülményeit, mind a másodlagos értékesítések (ajándéktárgyak, DVD-eladások) szempontjából.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×