Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újabb díjat kap Woody Allen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az életműért járó Cecil B. DeMille-különdíjjal tüntetik ki a januári Golden Globe-gálán a Hollywoodban dolgozó külföldi újságírók Woody Allen színészt és rendezőt, aki köztudottan irtózik a díjaktól és díjátadó gáláktól.

A 78 éves New York-i filmes már négyet is elnyert a világ legrangosabb filmes díjából, az Oscarból, de eddig még egyet sem vett át személyesen, és bár közel hat évtizedes filmes pályafutása alatt 23 alkalommal is jelölték az elismerésre, mindössze egyetlen alkalommal vett részt Oscar-gálán, 2002-ben, amikor nem mondhatott nemet, mert a 2001. szeptember 11-i terrortámadás által sújtott New York követeként hívták meg.

Egyelőre nem tudni, hogy Allen részt vesz-e a kis aranyozott földgolyóbisok átadásának 71. ceremóniáján 2014. január 12-én Los Angelesben.

Az íróként, humoristaként és producerként is ismert színész-rendezőt eddig 13-szor jelölték Arany Glóbuszra, de csak kétszer nyert díjat, 1986-ban a Kairó bíbor rózsájával, 2012-ben pedig az Éjfélkor Párizsban című filmjével.

Nincs más, aki jobban megérdemelné ezt a díjat. Hozzájárulása a filmművészethez fenomenális, ő egy igazi nemzetközi kincs - hangoztatta a kitüntetést bejelentő hétvégi közleményében Theo Kingma, a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Egyesületének (HFPA) elnöke.

Az első, 1952-es díjazottról, Cecil B. DeMille-ről (1881-1959), kora egyik legjobb filmrendezőjéről elnevezett életműdíjat olyan egyéneknek ítélik oda, akik "óriási" befolyást gyakoroltak a világ szórakoztatóiparára. A korábbi díjazottak között szerepelnek a film olyan óriásai, mint Morgan Freeman, Robert De Niro, Martin Scorsese vagy Steven Spielberg.

A HFPA által 1944-ben alapított Golden Globe a filmes Oscar-díj után a második legrangosabb filmes elismerésnek számít.