Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Török kulturális központ nyílt Budapesten

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Török kulturális központ nyílt Budapesten csütörtökön.

Fontos lépcsőfok a két nép közötti kulturális együttműködésben a Yunus Emre Török Kulturális Központ megnyitása Budapesten. Az intézet a magyar-török barátságot jelképezi - hangsúlyozta Ömer Celik, Törökország kulturális- és idegenforgalmi minisztere az intézmény csütörtöki felavatásán.

A török nép támogatta a magyarok szabadságért folytatott küzdelmét 1956-ban és 1989-ban. Törökországban őrzik Kossuth Lajos, II. Rákóczi Ferenc és Bartók Béla emlékét, ami azt bizonyítja, hogy igen nagy tiszteletet éreznek a magyarok felé - fogalmazott a politikus.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a nyitóünnepségen kiemelte, hogy remélhetőleg a magyar-török kapcsolatok egyre erősebbek lesznek. Emlékeztetett arra, hogy a magyar és a török nép barátsága hosszú időre nyúlik vissza. Példaként említette, hogy az 1876-1878-as orosz-török háború alatt a magyarok a törökök mellett álltak, a magyar diákok a törököket támogató tüntetéseket is szerveztek.

A miniszter úgy vélte, bár "a politika törékeny világ", a két nép közötti kapcsolatok stabilitását a kultúra adja. Ezért is üdvözölte a török kulturális központ megnyitását.

Balog Zoltán beszélt arról is, hogy Törökország sokat tesz a magyarországi török műemlékek megőrzéséért, felújításáért.

Közölte azt is, hogy Magyarország két kulturális szakdiplomatát küld Törökországba, és remélhetőleg hamarosan magyar kulturális intézet is nyílik Törökországban.

A 13-14. században élt Yunus Emre költőről, filozófusról elnevezett török kulturális központ - amely az Andrássy út 62. szám alatt, közvetlenül a Terror Háza Múzeum mellett található - előadásokkal, koncertekkel, filmvetítésekkel, konferenciákkal, szemináriumokkal, festmény- és fotókiállításokkal várja azokat, akik érdeklődnek Törökország, a török nyelv, kultúra, művészet és történelem iránt. Anyanyelvi tanárok bevonásával török nyelvtanfolyamokat indít, továbbá egyetemekkel együttműködve turkológiával kapcsolatos tudományos tevékenységeknek is otthont ad az intézmény.

Hayati Develi, a Yunus Emre Intézet elnöke hangoztatta: a világ számos pontján működő kulturális központjaikon keresztül igyekeznek megosztani nyelvüket és kultúrájukat. Ha az emberek megismerik egymás kultúráját, az segíti a békés egymás mellett élést. Az Andrássy úton lévő kulturális központ megnyitásával új korszak nyílik a török-magyar kapcsolatépítésben.

Hegedűs Tamás (Jobbik), az Interparlamentáris Unió magyar-török baráti tagozatának elnöke az MTI-nek elmondta: a központ megnyitása jelentős lépés a magyar-török kulturális kapcsolatok építésében. Az intézet célja a török kultúra, illetve a magyar és török kultúra kapcsolatának bemutatása. Magyarországon valóban komoly igény van e kultúra megismerésére.

Az ünnepség napján nyílt meg a központban az Oszmán-magyar kapcsolatok dokumentumok tükrében című kiállítás, amely - az intézet megfogalmazása szerint - a múltban közös sorsot átélő két társadalom közötti toleranciát, barátságot és az együttélés kultúráját tükrözi. A tárlaton bemutatott 30 dokumentum közül a legrégebbi 1562-ből, a legújabb 1918-ból való.