eur:
393.57
usd:
367.92
bux:
65846.04
2024. április 23. kedd Béla

Elhunyt a Hobo Blues Band alapítója

Elhunyt Kőrös József, a Hobo Blues Band egykori egyik alapítója, gitárosa. A zenész 60 éves korában kedden halt meg tüdőembóliában - erősítette meg Hobo (Földes László) szerdán az MTI-nek.

"Bár csak az első négy évben, 1978-tól 1982-ig játszott a Hobo Blues Bandben, azóta is tartottuk a kapcsolatot. Meghívtam és nézőként ott is volt a HBB búcsúkoncertjén 2011 februárjában, három évvel korábban 2008-ban pedig színpadra is lépett a zenekar 30. születésnapi buliján a Papp László Budapest Sportarénában. Akkor játszottam vele utoljára" - idézte fel Hobo.

Elmondta: a HBB úgy alakult meg, hogy 1978-ban megismerkedett az Ikarus együttes tagjaival; itt gitározott akkor Kőrös József, aki előzőleg az Andromédában is játszott.

"Õ szorgalmazta, hogy az akkori énekesüket cseréljék le rám, és hajlandóak voltak követni az általam képviselt blueskoncepciót követni" - tette hozzá Hobo.

Az alapító tagok között volt Hobo és Kőrös mellett Gecse János basszusgitáros és Szakács László dobos. Még az alapítás évében a HBB tagja lett Gecse helyén Póka Egon basszusgitáros.

Kőrös József a Hobo Blues Band első két lemezén, az 1980-ban kiadott Középeurópai Hobo Blues, valamint a két évvel későbbi Oly sokáig voltunk lenn című anyagon játszott. Olyan számokban gitározott, mint a Hey Joe, a Ki vagyok én?, a Rolling Stones blues, a 3:20-as blues, az Enyém, tied, miénk, a Kőbánya blues, a Tetovált lány, a Hosszúlábú asszony, a Mata Hari, A hetedik vagy a Halál apa blues. Szerepelt Szomjas György 1981-ben készült filmszatírájában, a Kopaszkutyában is.

"Nagy Eric Clapton-rajongó volt. El tudta fogadni, amikor a zenekar a robbanásszerű érkezés után változtatásokra kényszerült, és egy más minőségű zene jött létre, akkor a helyére egy átmeneti időszak után Tátrai Tibor került. Nem sértődött meg, és továbbra is a munka mellett zenélt, sohasem hajtotta, hogy profi zenész legyen, ahogyan az elején én magam sem. Később nagyon sokat fejlődött, és amikor újra együtt játszottunk a 2008-as HBB-koncerten, már sokkal érettebb gitáros volt" - emlékezett Hobo az MTI-nek.

Kőrös József a HBB után szerepelt Soltész Rezső és mások kísérőzenekarában, a Médium együttesben, 1987-től Németországban zenélt, majd az Atlanti-óceánon egy hajón. Az elmúlt években többször fellépett a Thanks Jimi gitárfesztiválon, tagja volt a Marathon Trio zenekarnak és a Zenitnek is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
A jegybank sem tudta kizökkenteni a forintot

A jegybank sem tudta kizökkenteni a forintot

A nemzetközi piacokról a beszerzésimenedzser-index (bmi) jelentések mozgatják a devizapiacokat, míg magyar szempontból a legfontosabb a Magyar Nemzeti Bank délutáni kamatdöntése volt. Hétfőn végül a forint nagyjából a nyitó szint körül fejezte be a napot, míg hétfőn enyhe gyengüléssel indított, aztán benézett a 394-es szint alá, az 50 pontos vágás után viszont semmilyen jelentős elmozdulás nem történt az árfolyamban. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×