eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Színikritikusok díja: nyilvános a jelöltek névsora

Közzétette a Színházi Kritikusok Céhe a Színikritikusok díjára jelöltek névsorát; a szervezet az idén 33. alkalommal nyújtja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést.

A céhtagok legalább évi kilencven premier megtekintése után voksolhatnak, a díjat legtöbb szavazatot kapó művész, illetve produkció viheti haza - közölte a Színházi Kritikusok Céhe az MTI-vel csütörtökön.

A 15 kategória mindegyikében három-három jelölt verseng, s hogy ki kapja meg a díjat, az a szeptember 22-én, a Trafó - Kortárs Művészetek Házában megrendezett díjátadó ünnepségen derül ki. A kritikusok ekkor hozzák nyilvánosságra az idei életműdíjas nevét: a díjat korábban Törőcsik Mari (2011) és Senkálszky Endre (2012) vette át. A közönség számára is nyilvános est rendezője Gergye Krisztián rendező-koreográfus lesz.

A céhtagoktól összesen 910 voks érkezett, a szavazatok összesítése alapján a legtöbb jelölést a budapesti Nemzeti Színház, a Katona József Színház és az Örkény Színház művészei, illetve előadásai kapták.

A listát a Nemzeti Színház négy előadása vezeti összesen tizenkét jelöléssel. Az Angyalok Amerikában című produkció a legjobb előadás és legjobb rendezés kategóriájában egyaránt versenyez (rendező: Andrei Serban), Söptei Andreát a női, László Zsoltot a férfi mellékszereplők, Alföldi Róbertet a férfi főszereplők között jelölték a kritikusok, de Izsák Lili díszlete is nominált. A Sirály című előadásból Básti Juli a legjobb női főszereplő, Tenki Réka a legjobb női mellékszereplő díjáért van versenyben. Az Amphitryon alkotói közül ketten esélyesek: Znamenák István (legjobb férfi mellékszereplő) és Tihanyi Ildi (legjobb jelmez). A Mephisto is két jelölést kapott: Stohl András a legjobb férfi főszereplőként, Füzér Anni pedig a legjobb jelmezért kaphat elismerést.

A Katona József Színházhoz hét jelölés kötődik. A Zsámbéki Gábor rendezte A nép ellensége a legjobb előadások, a Bagossy László rendezte Heldenplatz a legjobb rendezések, az Ascher Tamás rendezte Pinokkió pedig a legjobb gyerek és ifjúsági előadások között versenyez. Fekete Ernőt A nép ellenségében nyújtott alakításáért jelölték a legjobb férfi főszereplők között, Tasnádi Bence a legígéretesebb pályakezdők között szerepel és Antal Csaba Heldenplatzhoz tervezett díszlete is versenyez. A legjobb új magyar drámák jelöltjei között szerepel Kerékgyártó István műve, a Rükverc, amelyet a Katona dramaturgja, Radnai Annamária írt színpadra.

Öt jelölést kapott az Örkény István Színház. A Mohácsi János rendezte Liliomfi a legjobb rendezés és a legjobb zenés/szórakoztató előadás díjára jelölt, ahogy Remete Kriszta jelmezei és Kovács Márton zenéje is díjra esélyes. Gáspár Ildikót, a színház dramaturgját különdíjra nominálták a kritikusok.

Három jelölés kötődik a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata és a Yorick Stúdió koprodukciójában bemutatott Bányavakság című előadáshoz: Bányai Kelemen Barna a férfi mellékszereplők között jelölt, Boros Csabát az előadás zenéjéért nominálták, de jelölt Székely Csaba drámája is.

Három jelöléssel büszkélkedhet a Forte Társulat és a Szkéné Színház koprodukciója, a Horváth Csaba rendezte A nagy füzet, amely a legjobb előadás, a legjobb független színházi előadás és a legjobb színházi zene (Ökrös Csaba) kategóriáiban is esélyes.

Négy társulat kapott két-két jelölést. A Vígszínház Jóembert keresünk című előadásában Eszenyi Enikő a női főszereplők, az Átutazók című produkcióban Törőcsik Mari a női mellékszereplők között nominált. A Pintér Béla és Társulata A 42. hét című előadásából Pintér Béla szövege a legjobb új magyar drámák között esélyes, Csákányi Eszter a legjobb női főszereplők között versenyez. A FÜGE és a Kaposvári Egyetem koprodukciója, a Mohácsi János rendezte A Dohány utcai seriff a legjobb független színházi előadások között esélyes, és Kovács Márton zenéje is jelölt. A Budapest Bábszínház Hoffer Károly rendezte, Semmi című előadása a legjobb gyerek- és ifjúsági előadások között jelölt, Spiegl Anna pedig a legígéretesebb pályakezdők között szerepel.

A zenés/szórakoztató előadások között jelölt az Alföldi Róbert rendezte Kőműves Kelemen és a Puskás Tamás által színpadra állított Illatszertár, a független színházi produkciók között szerepel a TÁP Színház Jövedelmező állás, a gyerek- és ifjúsági előadások között a Bárka Színház A harmadik hullám című produkciója. A Radnóti Színházban bemutatott Kurázsi mama és gyerekei díszlete, Ambrus Mária munkája is jelölt. A kecskeméti Katona József Színház ifjú művésze, Porogi Ádám a legígéretesebb pályakezdők között esélyes.

Orlai Tibort produceri tevékenységéért, a közelmúltban elhunyt Mátyás Irént pedig a Zsámbéki Színházi Bázis megalapításáért és működtetéséért különdíjra jelölték a kritikusok.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×