eur:
394.24
usd:
370.29
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Több millió euró értékű műkincset kap vissza Ciprus

Évtizedekkel korábban ellopott, több millió euró értékű műkincs kerül vissza éveken át tartó jogi vita után Németországból Ciprusra.

Beate Merk bajor igazságügyi miniszter kedden Münchenben adta át a kincsek egy részét a Ciprusi Köztársaság és az ország görögkeleti egyháza képviselőinek. "Ezek az egyedülálló kulturális értékek most visszakerülhetnek oda, ahová tartoznak: a ciprusi egyházhoz" - mondta Merk.

Az összesen 230 freskót, mozaikot, ikont és más műalkotást 1997-ben és 1998-ban foglalták le Münchenben egy török kereskedőnél. A tárgyakat a hetvenes és nyolcvanas években Észak-Ciprus török megszállása után vitték ki a szigetről. Közülük 170 a következő hetekben kerül vissza származási helyére.

A kincseket tizenöt éven át őrizték a Bajor Bűnügyi Hatóság bizonyítékraktárában. A külügyminisztérium ugyanis nem egyezett bele a műtárgyak visszaadásába, amíg nem tisztázódnak a tulajdonosi viszonyok. A müncheni bíróság hat éven át tárgyalt az ügyben, végül a Ciprusi Köztársaságnak és a szigetország görögkeleti egyházának, mint felperesnek ítélte a műkincsek nagy részét. A kereskedő fellebbezését a fellebbviteli bíróság márciusban elutasította, ezzel szabaddá vált az út, hogy visszaszolgáltassák a tárgyakat.

Egyelőre nem tisztázott, mi lesz a sorsa hatvan, részben prehistorikus tárgynak.

A kereskedő elleni eljárást elévülés miatt megszüntették - a tett pontos ideje tisztázatlan, a lopás és orgazdaság bűntette pedig tíz év után elévül.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×