eur:
395.08
usd:
370.92
bux:
65117.48
2024. április 19. péntek Emma

Szeptemberig lehet ötletelni a Múzeum Negyedről

Nyílt ötletpályázatot írt ki a Szépművészeti Múzeum a Városligetbe tervezett Múzeum Negyed épületeinek elhelyezésére és az ezzel összefüggő környezetalakítási feladatokra - tájékoztatta az intézmény kommunikációs osztálya hétfőn az MTI-t.

A pályázat leadási határideje szeptember eleje, az eredményeket pedig október 3-án ismerheti meg a közönség. Az összesen 15 millió forint díjazású ötletpályázat a Városliget komplex megújítását célzó Liget Budapest projekt része.

Az összegzés felidézi, hogy a kormány július 2-án megjelent határozatával döntött az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttesre vonatkozó koncepció második ütemeként a Városliget átfogó hasznosítási koncepciójáról. Ennek értelmében a Múzeum Negyed létrehozásával összhangban, azzal egyidejűleg a 2014-2020 közötti időszakban megvalósulhat a Városliget egészének megújítása, családi kulturális-szabadidős élményparkká történő átfogó fejlesztése, önálló turisztikai és szabadidős arculatának, márkájának kialakítása és az ehhez szükséges fejlesztések végrehajtása.

A most kiírt ötletpályázat a Ligetben felépítendő múzeumi épületek (az Új Nemzeti Galéria - együtt a Ludwig Múzeummal -, a Magyar Néprajzi Múzeum, a Magyar Zene Háza, a Magyar Fotográfiai Múzeum, valamint a Magyar Építészeti Múzeum) optimális elhelyezését célozza.

"Az elképzelések szerint a múzeumok nemzetközi építészeti tervpályázatát - a most kiírt elhelyezési ötletpályázat alapján véglegesített helyszínekre - 2013 második felében írják ki. A beruházás a tervek szerint az Európai Unió 2014-ben kezdődő, következő költségvetési ciklusában rendelkezésre álló források segítségével valósulhat meg, 2018-as befejezési határidővel" - olvasható a közleményben.

Az összegzés szerint a Városliget átfogó, több mint egy évszázada nem látott léptékű fejlesztése révén megújuló, létrejövő új városi tér (Liget Budapest) kialakítása komplex célt szolgál. Egyrészt fontos, hogy a Liget Budapest egy olyan európai rangú családi élményközpont legyen, amely a kontinensen egyedülálló komplexitású intézményi hálóval rendelkezik és a kulturális fogyasztás, valamint a szabadidő-eltöltés új dimenzióit nyitja meg. Ezzel összefüggésben a cél, hogy a fejlesztés révén egy olyan új intézményegyüttes és márkanév jöjjön létre, amely Európa egyik legvonzóbb városi családi turisztikai célpontjává válhat.

A Liget Budapest fejlesztés központi eleme a Múzeum Negyed létrehozása, amely történeti kontinuitást teremt a már több mint száz éve itt álló, kiváló múzeumi és művészeti intézmények és a 21. század elejének - európai rangú építészeti megformálásban létrehozandó - új kulturális intézményei között.

"A fejlesztés céljainak a kormány döntése értelmében a Városliget használati értékének növelésével, a zöldfelületi és közlekedési rendszer megújításával, a zöldfelület biológiai aktivitásának növelésével együtt kell megvalósulniuk" - olvasható az összegzésben.

A pályázat a Magyar Építész Kamara honlapján érhető el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×