eur:
392.77
usd:
366.06
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Plagizálás miatt lemondott a franciaországi főrabbi

Lemondásra kényszerült csütörtökön a franciaországi főrabbi, miután kiderült, hogy több esetben is plagizált, és nincs meg az az egyetemi végzettsége sem, amelyet magának tulajdonított.

A Nyugat-Európában legnagyobbnak számító, 600 ezres francia zsidó közösséget az utóbbi napokban megrázó botrány miatt sürgősen összehívták a konzisztóriumot, a közösség vezető testületét, amely azonnali hatállyal elfogadta Gilles Bernheim lemondását. Helyét ideiglenes jelleggel két másik rabbi fogja betölteni.

Bernheimet egy akadémikus leplezte le, aki a plagizálások gyanújának jár utána. Néhány hete megállapította, hogy a főrabbi 2011-ben kiadott, Negyven zsidó elmélkedés című könyvének több része más szerzőtől - az egykori francia posztmodernista filozófus Jean-Francois Lyotard-tól - származik.

Ugyancsak mástól emelte át egy az azonos neműek házasságáról és gyermekvállalásáról szóló értekezése részleteit (értekezésében az azonos neműek házasodása ellen érvelt). Ebből a szövegből XVI. Benedek pápa is idézett tavaly karácsonyi üzenetében.

A 2008-ban főrabbivá választott Bernheim már bevallotta, hogy "másolt, amit egyesek plágiumnak is nevezhetnek". Mély sajnálatát fejezte ki, és elismerte, hogy erkölcsi vétséget követett el.

A 60 éves Bernheim - a rá nehezedő nyomás ellenére - kedden még azt közölte, hogy nem hajlandó lemondani; a modern ortodox rabbi kijelentette, hogy ezt "dezertálásnak" tekintené. A Negyven zsidó elmélkedés című könyve kapcsán a plagizálás ügyében korábban nem ismerte el vétkét, egy olyan diákkutatóra hárította a felelősséget, akit - mint mondta, elfoglaltsága miatt - felbérelt, hogy segítsen neki a könyv megírásában.

Kiderült róla ugyanakkor az is, hogy állításával ellentétben nem tette le filozófiából a legmagasabb szintű franciaországi tanári versenyvizsgát.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×