Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Három új Csontváry-kép a Magyar Nemzeti Múzeumban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Három Csontváry-remekmű látható csütörtöktől a Magyar Nemzeti Múzeumban a Vonzások és változások című, magángyűjtemények darabjait felvonultató tárlaton a festőművész tavaly felbukkant Traui tájkép naplemente idején című alkotása helyett - tájékoztatta a kiállítás társszervezője, a KOGART az MTI-t.

A Traui tájkép naplemente idején című festmény több mint száz év után tavaly került elő és a Virág Judit Galéria decemberi árverésén rekordot döntve 240 millió forintért kelt el.

A festményt tulajdonosától csak pár hétre kapta kölcsön a múzeum és a KOGART, de az értékes kép helyére - szintén magángyűjteményből - három másik Csontváry-remekmű került: a traui sorozat egy másik darabja, a Délutáni vihar Trauban, a Titokzatos sziget című alkotás, valamint a Piros ruhás gyermek portréja - olvasható az összegzésben.

A Vonzások és változások című kiállításon 50 magángyűjteményből 65 magyar művész több mint 120 festménye látható. A kurátorok - Fertőszögi Péter, Virág Judit, Kaszás Gábor és Gödölle Mátyás - a 18-19. századi magyar festészet remekműveit gyűjtötték össze a kiállításra, amely laza kronologikus sorrendben, öt teremben tekinti át a korszakot a magángyűjtők szemével. Láthatók a tárlaton mások mellett Mányoki Ádám, Barabás Miklós, Borsos József, Munkácsy Mihály, Székely Bertalan, Paál László és Rippl-Rónai József, Lotz Károly, Szinyei Merse Pál, Mednyánszky László, Ferenczy Károly, Vaszary János és Csók István alkotásai.

A 3 milliárd forint biztosítási összegű kiállítás július 21-ig látogatható a Magyar Nemzeti Múzeumban.