eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Kiállítják Sisi hajkoronáit

Erzsébet osztrák császárné és magyar királyné, vagyis Sisi frizuráinak szentel kiállítást a bécsi Hofburgban lévő Sisi múzeum.

A kora egyik legszebb királynéjaként számon tartott Sisi egyik ékessége volt hosszú haja és az ebből készített frizurák. A Hofburgban három valódi hajakból készített frizurát mutatnak be: a látogatók minden oldalról megcsodálhatják a hajkölteményeket. Emellett korabeli történelmi fodrászkellékeket is megtekinthetnek.

A kiállított frizurák elkészítése összesen mintegy kétszáz munkaórát vett igénybe.

"Sisi már fiatalkorában megtalálta a saját stílusát, amely bár a kor divatjára épült, saját személyisége jegyeit viselte magán" - mondta el Olivia Lichtscheidl, a kiállítás kurátora.

Az 1850-es évekből származó minta alapján készült egyik frizura Sisi házasságkötésének idejére jellemző: a királyné akkor haját két copfba fogta, amelyeket hátul koszorúban tűzött fel.

Az 1860-as évek divatja szerint a nők szigorúan és egyenesen hátrafésülték hajukat, hátul pedig kontyot formáltak belőle. Sisi számára hajának hossza és természetes fürtjei miatt ez szinte lehetetlen volt, ezért a császárné loknis haját francia fonatban magasra tűzte ebben az időben.

Az 1890-es évek hajviselési szokását bemutató frizura egy hajkorona, amely a fejen összefűzött fonatokból áll.

Sisi napjainak nagy részét lefoglalta a szépségápolás, ezen belül különösen nagy hangsúlyt fektetett haja szépségére. "Haja volt az ő védjegye, amelyre nagyon büszke is volt. A 172 centiméter magas királyné fürtjei egészen bokájáig értek. Hajzuhatagát naponta 2-3 órán át fésülgették, a kihullottá szálakat pedig ezüsttálcán kellett megmutatni neki" - mondta el Lichtscheidl.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×