Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kiállítják Sisi hajkoronáit

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Erzsébet osztrák császárné és magyar királyné, vagyis Sisi frizuráinak szentel kiállítást a bécsi Hofburgban lévő Sisi múzeum.

A kora egyik legszebb királynéjaként számon tartott Sisi egyik ékessége volt hosszú haja és az ebből készített frizurák. A Hofburgban három valódi hajakból készített frizurát mutatnak be: a látogatók minden oldalról megcsodálhatják a hajkölteményeket. Emellett korabeli történelmi fodrászkellékeket is megtekinthetnek.

A kiállított frizurák elkészítése összesen mintegy kétszáz munkaórát vett igénybe.

"Sisi már fiatalkorában megtalálta a saját stílusát, amely bár a kor divatjára épült, saját személyisége jegyeit viselte magán" - mondta el Olivia Lichtscheidl, a kiállítás kurátora.

Az 1850-es évekből származó minta alapján készült egyik frizura Sisi házasságkötésének idejére jellemző: a királyné akkor haját két copfba fogta, amelyeket hátul koszorúban tűzött fel.

Az 1860-as évek divatja szerint a nők szigorúan és egyenesen hátrafésülték hajukat, hátul pedig kontyot formáltak belőle. Sisi számára hajának hossza és természetes fürtjei miatt ez szinte lehetetlen volt, ezért a császárné loknis haját francia fonatban magasra tűzte ebben az időben.

Az 1890-es évek hajviselési szokását bemutató frizura egy hajkorona, amely a fejen összefűzött fonatokból áll.

Sisi napjainak nagy részét lefoglalta a szépségápolás, ezen belül különösen nagy hangsúlyt fektetett haja szépségére. "Haja volt az ő védjegye, amelyre nagyon büszke is volt. A 172 centiméter magas királyné fürtjei egészen bokájáig értek. Hajzuhatagát naponta 2-3 órán át fésülgették, a kihullottá szálakat pedig ezüsttálcán kellett megmutatni neki" - mondta el Lichtscheidl.