eur:
393.75
usd:
365.49
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Cserhalmi György lesz a Filmszemle zsűrielnöke

Cserhalmi György színművész lesz a 42. Magyar Filmszemle nagyjátékfilmes zsűrijének elnöke. A május 5. és 8. között négy budapesti helyszínen zajló mustrán először indulnak önálló versenyben az animációs filmek, és a szemle a közösségi portálokon is nyomon követhető lesz. Életműdíjat idén Bara Margit színésznő vehet át.

A szokásos februári időpont helyett tavaszra csúszott filmszemle fő helyszíne az Uránia Nemzeti Filmszínház lesz, de a Puskin és a Corvin moziban, valamint a Gödör Klubban is tartanak vetítéseket, rendezvényeket - közölték a szervezők szerdai budapesti sajtótájékoztatójukon. A mustra nyitó filmje Nemes Gyula Negatív magyar filmtörténet című alkotása lesz, és a megnyitón adják át Bara Margit színésznőnek a szemle életműdíját.

A közönség 500 forintos áron juthat jegyekhez, a bevételek a moziknál maradnak. A Gödör Klub eseményei - a szabadtéri vetítések, beszélgetések, koncertek - ingyenesek lesznek - mondta Durst György producer, a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) képviselője, hozzátéve: a szemle célja, hogy más fesztiválokhoz hasonlóan szabadtéren is jelen legyen, mert így még nagyobb érdeklődés kísérheti. Példaként a locarnói filmfesztivált említette, ahol 1500-2000 fő befogadására alkalmas szabadtéri vetítéseket tartanak.

A nagyjátékfilmes verseny nemzetközi zsűrijét Cserhalmi György színművész vezeti, a testület tagja lesz továbbá Gasparik Attila színész, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem rektora, Tatiana Dimitrova film- és színházreferens, a Prágai Magyar Kulturális Központ képviselője, Urbán András színházi rendező, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház munkatársa és Vivi Dragan Vasile ismert román operatőr.

A szervezők célja volt, hogy a magyar filmgyártás jelenlegi helyzetétől "eltávolodó" nemzetközi zsűrit toborozzanak - jegyezte meg Durst György, aki szerint mindazonáltal sikerült olyan szakembereket megnyerni, akik "értik a magyar nyelvet".

Összesen 409 alkotást neveztek az idei szemlére: a 28 játékfilmből 11, a 146 dokumentumfilmből 24, a 95 kisjátékfilmből 26, a 60 animációs alkotásból 11, az 58 tudományos-ismeretterjesztő filmből pedig 10 kapott helyet a műfajonkénti versenyprogramban.

Ulrich Gábor animációsfilm-rendező örömének adott hangot, hogy az animációs filmek önálló versenykategóriában szerepelhetnek. Ez a műfaj eddig csak elenyésző számban volt jelen a versenyben - emlékeztetett.

A játékfilmekről szólva Sós Mária rendező elmondta: a nyitó film, a Negatív magyar filmtörténet híres magyar rendezők el nem készült történeteit mutatja be, ötleteket, amelyek a fiók mélyén ragadtak. "A Negatív történet a mi pozitív üzenetünk" - fogalmazott Sós Mária, aki üdvözölte, hogy a korábbi évek gyakorlatával szemben, idén a tévéfilmekből is tartanak vetítéseket.

A nem fikciós műfajokról - dokumentum- és természetfilmekről - szólva Kocsis Tibor dokumentumfilm-rendező kiemelte, hogy az MMKA által támogatott filmek mellett ezekben a kategóriákban olyan alkotások is helyet kaptak, amelyek nagy nemzetközi televízió-társaságok támogatását élvezték, így nagyobb költségvetésből gazdálkodhattak.

Ez meglátszik a produkciókon - vélekedett a szakember, hangsúlyozva, hogy a dokumentumfilmes zsűriben helyet foglal majd Kerekes Péter szlovák rendező, Európa-szerte nagy tiszteletnek örvendő szakember is.

A kiegészítő programok szervezése még folyik, a szakmai szervezetek közül a vágók javaslatára az idén 100 esztendős Morell Mihályról is megemlékeznek. Az idős szakember volt a vágója többek közt a Szindbád című filmnek, amelyet a szemlén le is vetítenek majd.

Bereczki Csaba, az MMKA nemzetközi igazgatója elmondta: a filmszemle hagyományos februári időpontja kedvezőbb volt az esemény nemzetközi kapcsolatait nézve, hiszen a fesztiválidény elején, a Berlinalét közvetlenül, Cannes-t pedig jócskán megelőzve tartották az eseményt. Az idei sorozat - mivel épp a cannes-i filmfesztivál előtt három nappal ér véget - nem számíthat olyan nemzetközi érdeklődésre. Fontos viszont, hogy az alkotók bemutathatják munkáikat - emelte ki.

A 42. Filmszemle 93 millió forintos költségvetésből gazdálkodhat, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium 70, a Nemzeti Kulturális Alap öt, a főváros három millió forinttal járult hozzá a kiadásokhoz. A fennmaradó részt támogatóktól szerezték. A versenyben szereplő filmek jelentős része az MMKA segítségével készülhetett el. A szűkebb büdzsé miatt ezúttal nem osztják ki a Magyar Mozgókép Mestere díjat.

A fesztivált ezúttal is a film.hu oldalon lehet nyomon követni, de a közösségi portálokon is képviselteti magát, jelen lesz a Twitter mikroblogon és a Facebookon is. A közönségdíj az utóbbin zajló szavazáson dől majd el.

A szemlét jelentős mértékben támogató Magyar Telekom képviselője bejelentette: pályázatot hirdetnek filmtervekre. A kiválasztott projekteket 10 millió forinttal tudják segíteni. A szemle idején a társaság televíziós szolgáltatásának előfizetői a videotékaszolgáltatás keretében a mustra számos alkotását megtekinthetik.

Hanganyag: Fehér Anna Magda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×