eur:
393.84
usd:
367.93
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Varázs lakott Kass János kezében, csodálatos rajztehetség

Hétfőn reggel, élete 83-ik évében elhunyt Kass János Kossuth-díjas grafikusművész, könyvillusztrátor. Amikor megismerkedtünk, Kass János huszonöt éves Derkovits-ösztöndíjas kezdő művész volt, én meg tizenöt éves gimnazista - emlékezik vissza a művészre Sárközi Mátyás.

Édesanyám, a legendás Sárközi Márta, épp a legkeservesebb életszakaszán vergődött át, irodalmi folyóiratát, a Választ megszűnésre kényszerítették, könyvkiadóját államosították. Egy ruhanemű javító szövetkezet félszuterén helyiségében ült nap, mint nap és molyette ruhákat műstoppolt.

Kiterjedt baráti körének a tagjai látogatták a műhelyben, Illyés Gyulától Szabó Lőrincig, és egymást szórakoztatták a legfrissebb irodalmi pletykákkal. Az ifjú Kass Janó, aki tarisznyájával és a világra ártatlanul rácsodálkozó kék szemével, jámbor nyugalmával inkább vándor iparoslegénynek tűnt számomra, mint annak, ami volt: ígéretes képzőművésznek, ott lakott a közelben, és talán Mészöly Miklós volt az, aki bemutatta Sárközi Mártának, életre szóló barátság első aktusaként.

Kass pályája gyorsan ívelt felfelé, mert a Szegedről jött ifjút, kinek a felmenői a híres szegedi Kass Szálló hajdani tulajdonosai voltak, káderlapja e negatív adata ellenére nem lehetett elgáncsolni, varázs lakott a kezeiben, csodálatos rajztehetség, a rajztoll által húzott vonal érzékeny határozottságának az Isten adta adottsága, és így sűrűn kapta a feladatokat.

Azután én 1956-ban elszármaztam Magyarországról, s már csak híreket kaphattam Kass János sikereiről, továbbá örömmel láthattam, hogy a hazulról postázott leveleken a legelegánsabb rajzú bélyegek általában az ő művei voltak. Kétszer kapott Munkácsy-díjat és kétszer nyerte el általa illusztrált könyv-remek, a Világ Legszebb Könyve kitüntetést nemzetközi könyvfesztiválokon.

Lassan javult a hazai helyzet, és Kass János engedélyt kapott hosszabb londoni tartózkodásra. A világhírű filmanimátorral, John Halasszal, azaz a régen Angliában élő Halász Jánossal elkészítették a világ első számítógép segítségével rajzolt filmjét.

Janóval ekkor újult fel a barátságunk, és mivel éppen kis képzőművészeti galériát nyitottam az angol főváros bohém negyedében, Hampsteadben, immár üzleti kapcsolat is kialakult közöttünk. Nagy sikerrel állítottam ki Kass János gyönyörű metszet- és szitanyomat sorozatait: a bibliai fóliót, a Shakespeare és Madách illusztrációkat, A Kékszakállú herceg vára című Bartók-operához készült, drámaian egyszerű vonalú, erős színekkel nyomott lapokat, amelyekből lelkesen vásároltak a brit gyűjtők.

1989-es sűrű budapesti útjaim azután a Janóval való barátság elmélyülését hozták. Örömmel láttam, milyen megbecsült, elismert Kossuth-díjas egyetemi professzor lett, és mennyi örömet okoz művészetkedvelőknek, valamint a rajzos mesekönyvein szépérzéküket pallérozó gyerekeknek egyaránt.

<

Kass János alkotásai  (képgaléria)

Büszkén vezetett körül a munkásságának szentelt szegedi Kass Galériában, és örömmel vállaltam felköszöntését a nyolcvanadik születésnapján rendezett ünnepségen.

Az egészségével azonban egyre több gondja volt. A szíve rendetlenkedett, végül pacemakerre szorult. Nem volt öreges, élénk szelleme ugyanolyan volt, mint régen, de már nehezére esett a heti néhányszori testmozgás is a várbéli Tóth Árpád sétányon, ahová felesége, Vera vitte fel levegőzni. A hitvesi gondoskodás nélkül néhány évvel rövidebb lett volna Kass János élete.

Hitelen érkezett a gyászhír. Számomra azért is tragikus, mert az idegenben élőt a közelálló jó barátok kötik leginkább a szülőhazához. Meg a nagyon régi barátok, a fiatalkor távoli emlékéhez.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Ismét mozgolódik a magán-nyugdíjpénztári piac, a meglévő négy szolgáltató száma lefeleződik: nyártól már csak a Budapest és a Horizont Magánnyugdíjpénztár marad. A számok azt mutatják, hogy magasabb összegre lett jogosult a megmaradt 51 ezer pénztári tag, mint az a több mint 3 millió, aki 13 éve a kilépés mellett döntött. Csakhogy a maradóknak is választaniuk kell, ha elérik a nyugdíjkorhatárt, és úgy tűnik, hacsak nem haladja meg jelentősen a pénztári járadék összege az állami nyugdíjat, érdemesebb inkább a visszalépés mellett dönteni. Mutatunk egy hüvelykujjszabályt, ami segíthet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×