Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Művészeket díjaztak a színházi világnap alkalmából

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több ismert művészt tüntettek ki a színházi világnapon, a MASZK Országos Színészegyesület hagyományos jótékonysági gálaestjén. A Gobbi Hilda-, a Soós Imre-, a Hevesi Sándor- és a Vámos László-díjak mellett harmadszor szerepel az elismerések között az Amphiteátrum-díj, amelyet a Szabadtéri Színpadok Szövetsége hozott létre.

A MASZK és az Oktatási és Kulturális Minisztérium által alapított Gobbi Hilda-életműdíjat az idén Lán Józsefnek, a fővárosi József Attila Színház művészének ítélték oda.

A pályakezdő tehetségek elismerésére létrehozott Soós Imre-díjat Herczeg Adrienn, a Pécsi Nemzeti Színház tagja, valamint Kerényi Miklós Máté, a Budapesti Operettszínház művésze kapta.

A Hevesi Sándor-díjjal - a Nemzetközi Színházi Intézet Magyar Központja, a kulturális tárca és a Fővárosi Önkormányzat közös elismerésével - Bérczes Lászlót, a Bárka Színház művészeti vezetőjét, Alföldi Róbertet, a Nemzeti Színház igazgatóját és Ladányi Andrea táncművészt tüntették ki idén. Az elismerést olyan személyiségek nyerhetik el, akik tevékenységükkel jelentősen elősegítették a magyar színházművészet nemzetközi megismertetését és elismertetését.

Vámos László-díjjal Almási Tóth András rendező munkásságát jutalmazták. Az elismerést az 1996-ban elhunyt Kossuth-díjas rendező, Vámos László emlékének megőrzésére alapította Psota Irén, a nemzet színésze.

Harmadszor ítélték oda az Amphiteátrum-díjat, amelyet a Szabadtéri Színpadok Szövetsége hozott létre. Az elismerést Miklós Tibor dalszövegírónak, zeneszerzőnek adományozták.

A színházi világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet közgyűlésének határozata alapján 1962 óta tartják meg március 27-én, annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója.