eur:
393.74
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Féner Tamás: Meg kell értenem az új generációt

Nem szeretem azt mondani, hogy tanítottam. Próbáltam néhány emberrel beszélgetni, hogy mi a sajtó, a fénykép. Aztán próbáltam embereket megőrizni az utókornak, a képmásaikkal. Ezek mind kísérletek voltak - emlékezett Féner Tamás fotográfus, aki kiemelkedő fotóriporteri tevékenységéért, valamint az új generáció képzésében, oktatásában és a szakmai közéletben végzett munkásságáért kapott Kossuth -díjat.

Még mindig filmre dolgozom, analóg géppel. Amikor megkapom a laborból a negatívot, azok a legborzasztóbb pillanatok. Borzasztó, ha az ember tudja, hogy valami jót csinált, amikor úgy tettem le a gépet, hogy ha csak el nem rontottam, akkor ez jó lehet.

Az új generáció és az új technika nem ugyanaz, mint a régi?

Az új generációt meg kell érteni, és ez a feladat engem nagyon izgat. Utánamászom, hogy mi lesz a kép sorsa, hogyan hat a képi világ a gondolkodásra, szemléletre.

Világ életemben fotóriporter voltam. Ha az ember ma a sajtóban dolgozik, a képet valós időben el kell küldeni, a szerkesztőnél meg kel jelennie. Ezt analóg technikával nem lehetne elérni. De megfontolandó, hogy komoly gondok lehetnek a digitális technológia termékeinek megőrizésével, katalogizálásával, visszakeresésével. Például születik egy családban egy gyerek, a nagymamának elküldünk róla egy képet. Eddig a nagymama betűzte az imakönyvébe, a tükör mellé, tehát a szeme előtt volt. Ha már jött több unoka, akkor keresett valami más lehetőséget.

Most mi történik? A nagymamának elküldenek egy digitális fájlt, lementi a családi szerverre, szerver betelik, akkor le kell menteni cd-re, azt meg kell jelölni, kódolni. A cd tíz év múlva tönkremegy, át kell írni, közben megváltozik a digitális nyelv, konvertálni kell, és a nagymama ott áll kép nélkül.

A folyamatosságot, amit a fénykép jelentett, hogy minden családnak megvolt a maga családfája - azt nem látom tisztán, hogy ez miként működik majd.

Mi jut eszébe most, egy konkrét feladat, vagy az a rengeteg munka, ami az elmúlt évtizedekben elvégzett?

Az jut eszembe, hogy mi lehet az a rengeteg dolog, amit csináltam? És a kétségeim. Sok mindent megengedhettem magamnak az elmúlt 50-60 évben a fotógráfiában. Talán a fényképezés nem volt annyira fontos, hogy odafigyeljenek, és retorziók érjenek miatta. Tudom, hogy nem vettek komolyan.
Aztán tanítottam egy csomó embert. De nem szeretem azt mondani, hogy tanítottam. Mert hogy jövök én ahhoz? Próbáltam néhány emberrel beszélgetni, hogy mi a sajtó, az újság, a fénykép. Próbáltam embereket megőrizni az utókornak, a képmásaikat. Ezek mind kísérletek voltak. Nincs bennem az az érzés, hogy én vagyok a világ teteje. A Kossuth-díjról csak a kérdéseim vannak. Hogy tényleg, valóban? De nagyon örülök neki. Én vagyok a harmadik Kossuth-díjas a fotógráfusok közül, Kornis Péter és Balla Demeter után, és ez nagyon megtisztelő.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×